Renato Metessi: Tina Turner, jedno neopisivo iskustvo

349299128_985661379283429_5718507128646125542_n

Bila je prva Rock’n Roll žena, ikona koju sam vidio uživo u životu ikad. Imao sam nekih 16 godina kada je prvi puta došla u Zagreb i imala nastup. Tina Turner i Ike u “Kutiji šibica” kod Remize na Trešnjevci, u običnoj dvorani bez puno lighta, efekata, stage pola metra i oni. Band s plesačicama, Ike, Tina i koliko se sjećam, jer sam bio toliko uzbuđen da sam samo bez daha gledao u nju i čuo je po prvi puta. Mislim da je B.B. King bio  bio prvi, prije njih u istoj toj dvorani.  Band i taj zvuk, ali prije svega  njetin glas koji je bio nevjerojatan. Ona se kretala kao u nekom transu i sva vibrirala, cijelo tijelo joj je vibriralo i lice, usne, ruke, .potpuno gole noge i kožna minica kakvu nisam nikad do tada vidio.
Opčinjen i sleđen gledao sam u tu čudesnu tamnoputu djevojku. To je bilo  tada za mene nešto poput nekog vanzemaljskog doživljaja. kada je počeo Proud Mary od Credenca naježio sam se i samo ukočeno promatrao što je u zraku. Jedno neopisivo stanje svijesti, promjena koja se desila u mojoj glavi, u mozgu, taj adrenalinski shoot ravno u glavu lupio me kao maljem. Jedva sam stajao, samo ples!
Taj doživljaj, to moje prvo iskustvo, njezin nastup ostao mi je urezan u sjećanje za sva vremena.

Izlazili smo iz te dvorane, a ja sam kao zombi samo hodao i nikog oko sebe uopće nisam više primjećivao. Ne znam ni kud ni gdje ni kako sam došao doma. U glavi i pred očima mi je cijelo vrijeme bila ta njena pojava, čuo sam i dalje bubnjeve, gitaru i njezin puni snažni glas iz grla koji te cijelog obuzme i uđe u tebe i ispuni te cijelog, cijelo tvoje biće. Postaneš njezin glas, stopiš se s njim i on te odvede u potpuno neki drugi svijet, svijet koji se zove Rock’n Roll, Soul, Blues. Sve je to u njoj bilo!
Danima poslije još uvijek sam čuo njezin glas i sve sam te prizore stalno vrtio u mislima. To je to NEOPISIVO ISKUSTVO!
Hvala Tina i nek te anđeli čuvaju tamo gdje si sada, tamo gdje svi idemo, pjevaj u “Nebeskom Orkestru” sa svojim prijateljima. Ti si sada Kraljica na nebu, tvoje je Kraljevstvo Nebesko!