Peticija za spas Miletićeve zgrade na Dolcu

FB_IMG_1681900014382

Spasimo od rušenja povijesnu zgradu na Opatovini 11, poznatu i kao “Miletićeva zgrada”

Stjepan Miletić bio je hrvatski kazališni intendant, redatelj, kazališni kritičar i književnik koji je 11. veljače 1894. godine preuzeo upravljanje Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Proveo je niz upravnih, tehničkih i umjetničkih reformi: uveo je dužnost intendant, uveo električnu rasvjetu, obnovio Operu, osnovao prvu glumačku školu u Hrvatskoj. 14. listopada 1895. preselio je kazalište u novu zgradu u svojoj drugoj sezoni kao intendant Hrvatskoga narodnog kazališta. HNK je vodio samo četiri sezone, ali ostavio je neizbrisiv trag u životu teatra

“Miletić je bio tadašnji vlasnik zidane uglovnice Opatovina 11/ Skalinska 4 te je dao pregraditi dvorišna krila i dograditi sjeverno krilo zgrade prema projektu zagrebačkog graditelja Janka Jambrišaka. Kuća je također doživjela izmjene i pregradnje god. kasnijih godina, a regulacijom Dolca nakon 1925., južno je pročelje oslobođeno.Sačuvani svodovi u prizemlju i dvorišni trijem svjedoče o najranijoj fazi gradnje zgrade u posljednjoj četvrtini 17. stoljeća. ističe se svojom arhitektonskom, tipološkom i urbanističkom kvalitetom.”

U toj povijesnoj zgradi 1948. godine osnovano je Kazalište Ivana Gorana Kovačića koje s ponosom nosi titulu najstarije sekcije Društva, koju su osnovali studenti zagrebačkog Sveučilišta koji su djelovali na polju dramske umjetnosti, a koji posjeduju i donji dio Kazališta. zgrada.

Ta povijesna građevina, oštećena u potresu, do danas stoji sama i čeka ne samo obnovu, već i kao nepokretno kulturno dobro grada Zagreba od Ministarstva zaštite spomenika kulture konačno rješenje o statusu.

Djelatnici i članovi SKUD-a Ivan Goran Kovačić svih ovih godina brinu i bore se s „vjetrenjačama“.
Naravno, kao i na svakoj atraktivnoj lokaciji, postoji još jedan “novi” vlasnik koji odugovlači s procedurom i vjerojatno ima druge planove s povijesnom zgradom koja je u svojoj povijesti nekada bila zatvor.
Građanska inicijativa “Zagreb te zove” upozorila je javnost priopćenjem, koje je rezultiralo tekstom u tjedniku Nacional koji je uzdrmao nadležne institucije koje su nakon tri godine čekanja poslale odluku ne o obnovi nego o rušenju!

S obzirom da znamo i da se kao vlasnik jednog dijela upisao “nepoznati” investitor, ne bi čudilo da na Opatovini nikne poslovna zgrada.

MI TO NEĆEMO DOPUSTITI

Trebalo im je tri godine da se obavijeste da su zgradu s crvenom naljepnicom klasificirali kao opasnu?!

Važno je napomenuti da je Miletićeva zgrada uvrštena u program cjelovite obnove povijesne urbane cjeline.

Stoga smo odlučili prikupiti potpise za njezino očuvanje i obnovu.

Građanska inicijativa Zagreb vas zove

https://www.peticijeonline.com/ne_damo_opatovinu?fbclid=IwAR1ZRX_zuwWlfrBwk9RNMX3zdx8zDiFFM2y_b4E1At6_byDcjbI3gMsmCVc#sign