Biserka Drbohlav: Muke pisanja

322963263_684436766528422_7513349611638305005_n
Džaba kompjutor, laptop, mobitel-notepad i ostala moderna spisateljska pomagala; ja i dalje pišem na papiru. Svih vrsta i oblika: bilježnice, notesi, prazni papirići, ali i korištene kuverte i računi iz kafića (omiljeno), salvete, stare liječničke uputnice, papirnate vrećice, vrećice od šećera za kavu, omoti od čokolade…
Ajd’ dobro što radije (valjda zbog navike ili tvrdoglavosti) pišem na papiru umjesto na elektronskim pomagalima – i time kreiram dupli, gotovo mazohistički posao – nego većinom nemam pojma gdje sam ‘spremila’ nešto tako napisano, pa onda gubim gomilu vremena i živaca tražeći to, tj. kopajući po nesređenim naslagama svog papirnatog blaga. Dodatno, nešto što mi padne na pamet najčešće samo nažvrljam, istom ili poslije (uvijek) prepravljam, križam, dodajem novo (kao bolje), prekrajam redoslijed… i onda to ne mogu pročitati.
I sad neka netko kaže da je pisanje lako: kad se iskoprcaš iz kreativne blokade, kreativnog mazohizma i kreativnog nereda, jedva ti ostane snage još i za kreativno pisanje. Pa ti piši!