Uz odlazak Martina Semenčića

Martin-Semencic-1164px-2

U Zagrebu je neki dan u 43. godini preminuo Martin Semenčić, višestruko nagrađivani hrvatski dizajner i montažer zvuka, čiji su filmovi prikazivani i na velikim međunarodnim festivalskim pozornicama poput Cannesa, Berlinalea i Rotterdama. Radio je i za različite televizijske produkcije, uključujući i HBO.

Semenčić je 2003. godine diplomirao produkciju glazbe i snimanje zvuka u Amsterdamu i Londonu na udruženom programu SAE Instituta i sveučilišta Middlesex, a 2013. magistrirao filmsku montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2018. je predavao Studij dizajna zvuka na VERN-u, a bio je i član Hrvatskih samostalnih umjetnika te Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Od dugometražnih dokumentarnih ostvarenja u Semenčićevom opusu izdvajaju se “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” (Damir Čučić i Mišel Škorić, 2014.), “Potrošeni” (Borut Šeparović, 2014.), “Rakijaški dnevnik” (Damir Čučić, 2015.), “Buffet Željezara” (Goran Dević, 2017.), “Glasnije od oružja” (Miroslav Sikavica, 2017.) i “Na vodi” (Goran Dević, 2018.). Kratkometražni dio Semenčićeve karijere također je impresivan, primjerice suradnja s Borisom Poljakom na njegovim istaknutim dokumentarcima “Splitski akvarel” (2009), “Autofocus” (2013) i “Oni samo dolaze i odlaze” (2016), a svakako vrijedi spomenuti njegov doprinos na dvije sezone izuzetno hvaljene televizijske serije “Betonski spavači” (Saša Ban, 2016. – 2018.).

Također je kao dizajner zvuka i montažer slike radio na brojnim televizijskim i radijskim reklamama, glazbenim videima i promotivnim filmovima. Režirao je i montirao radio-drame, radio-dokumentarce i džinglove, a kao glazbeni producent i inženjer zvuka radio je u raznim žanrovima, od klasične i folk do elektroničke glazbe. Sa Sunčicom Anom Veldić redateljski je potpisao svoj jedini film, “Hux Flux” iz 2014. godine.

Semenčić je od važnijih nagrada osvojio četiri Nagrade za najbolji dizajn zvuka na Pulskom filmskom festivalu (“Pismo ćaći”, 2012.; “Rakijaški dnevnik”, 2015.; “S one strane”, 2016.; “Kratki izlet”, 2017.). Na Liburnia Film Festivalu je, pak, osvojio tri nagrade (“Rakijaški dnevnik”; “Meso”, 2018.; “Na vodi”), također za najbolji dizajn zvuka.

Prije dvije i pol godine Martin je dao intervju za naš portal, potanko objašnjavajući tajne svog posla. Koji tužan početak nove godine…

Komemoracija Martinu Semenčiću održat će se u zagrebačkom kinu Tuškanac (četvrtak, 12.1. u 12 sati), a posljednji ispraćaj na Krematoriju Mirogoj (petak, 13.1. u 16.10 sati).

dokumentar!net