Slađana Bukovac: Maja u društvu pisaca

275841090_1787509208124826_5827946094569617172_n

HDP, Hrvatsko društvo pisaca, organizira tribinu na temu seksizma u literanim krugovima. Tema je naslovljena, kao da Društvo nije posve odraslo, “Maja u društvu pisaca”, a podnaslov je “O čemu govorimo kad govorimo o seksizmu”. Potpredsjednik Hrvatskog društva pisaca je Velimir Visković, onaj isti koji je prije nekoliko mjeseci verbalno i javno nasrnuo na kritičarku vlastite knjige, proglasivši je nerotkinjom, i što već još uz to ide. Član HDP-a koji je na tu temu reagirao i objavio tekst je kolumnist Boris Dežulović, jedan od najboljih pisaca u Hrvatskoj, i van svake sumnje muškarac. HDP ima nekoliko stotina članova oba spola. Od tih nekoliko stotina članova i članica nitko nije javno zatražio smjenu, premda je van svake sumnje za smjenu bilo.
Na tribini je troje govornika: jedan je predsjednik Društva Zoran Ferić, kojem je Visković potpredsjednik. Taj nije reagirao. Uz njega je autorica koja jest reagirala na Viskovićev ispad, i književna kritičarka koja nije. Od njih ukupno troje, jedna osoba ima javnu reakciju na facebooku. Tekst i dalje ima samo Dežulović, ali njega nema na tribini, taj je svoje napisao. Što se tiče seksizma, i Maje u literarnim krugovima, eto ne znam. Inače, to je društvo pisaca, to su oni što pišu. Polemiziraju. Misle, reagiraju, bune se, artikuliraju, nastupaju i zastupaju ideje.
Nisam u Društvu pisaca, što je valjda očigledno, premda ne zbog mizoginije. Nego jer bi mizoginija, kao i bilo koji drugi fenomen, trebala biti makar inteligentnije upakirana od razine malo bedaste Maje, koja hoda okolo po tribinama, a nema sposobnost nešto guknuti kad jedan od stupova strukovnog udruženja nagrne na reproduktivne sposobnosti kritičarke vlastite knjige.