Alan Meniga: Kako popušiti Figiju!

311022463_5462725410515070_3069794916244927777_n

(Prostituiranje Wiener Schnitzla)
.
Nema tko nije čuo za Figlmüllera i njegov svjetski poznati Wiener Schnitzel. Dapače, odlazak k Figlmülleru smatra se obligatornim događajem za gastronomski posjetitelje glavnog grada Austrije.
Najzanimljivije je da on zapravo uopće ne prodaje originalni Wiener Schnitzel vec nešto slično. Vrlo slično, ali ipak nije original.
Zapravo sve skupa je jako dobra marketinška fora i zamka za turiste. Da upravo to… zamka za turiste!
S druge strane svaka čast Figiju na genijalnom PR-u svog proizvoda. Isto kao što se divim i onom Brajloviću u Sarajevu koji ima “hram mesa”, kod kojeg svi ko ludi odlaze, koji prodaje tone mesa dnevno, no to uopć nema veze s kulturom konzumacije mesa (Btw: kod Brajlović je kajmak odličan! Pravi zrnato slojeviti i idealno slan).
No, i jedan i drugi igraju na glavnu gastronomsku kartu: PREDIMENZIONIRANE PORCIJE! Stavljajući kvantitetu ispred kvalitete.
Jer kad vidiš nešto XXXL uopće više ne razmisljaš o kvaliteti. Kvaliteta je tu manje bitna. Bitno je da ćeš bit zadovoljan odnosom količine i uplaćenim.
No, gdje je kvaka kod Figlmüllera.
Kao prvo moramo znati da Figi proda više od 1.000 svojih Figlmüller Schnitzla dnevno. To znači da ih ne radi pri preuzimanju narudžbe od gosta, već se ti šnicli preko noći valjaju, rastežu i natežu kroz valjke kako bi se stanili a time i površinski povećali (ne lupaju se batom za meso, što je bitno), zatim se paniraju i pohaju prema potrebi. Tu već odlazimo do prve poteskoće. Naime, vrlo je bitno da se panada stavi neposredno prije termičke obrade jer se inaće natopi tekućinom iz mesa i sve skupa postane gnjecavo.
Slijedeća nedoumica je upotreba masnoće u kojoj se poha. Kako standard određuje, poha se u pročišćenom maslacu.
Pročišćeni maslac je skup ako ga radiš sam. Ako kupuješ industrijski onda je odvratan. E sad,i mate li pobližu ideju koliko masnoće za pohanje Figi potroši godišnje? Vjerojatno nemate, no ja znam: 45 tona! Tj. 45.000 litara.
Čak su morali izgraditi posebne rezervoare ispod lokala koji skupljaju tu masnoću. Kad bi se zbilja pohalo u pročišćenom maslacu kalkulacija bi trebala biti barem dvostruka u odnosu na sadašnju cijenu. To znači da se poha u masnoći/ulju upitne kvalitete.
Postoji fora (prevara) koju ugostitelji često koriste pri pohanju: poha se u jeftinom ulju a na kraju, prije serviranja se premaže kistom natopljenim u rastopljeni maslac.
I za kraj već sam izgled ne odgovara standardu: dok originalni Wiener Schnitzel ima valovitu površinu, figijev je ravan ko bonaca.
Usporedite gornju fotku Figijevog preko-ruba-tanjura šnicla i ovog koji sam danas pojeo u jednom od najboljih restorana svijeta (donja slika). Čini li vam se da se radi o istom jelu???
312442149_5462721613848783_8681392615744675788_n