Alan Meniga: E-II-R (Sukob gastro civilizacija)

307551378_5371730652947880_2722318183470203195_n

U zadnjih smo tjedan dana saznali sve o kraljici Elizabeti II, pa tako i njene prehrambene navike kojih se držala fanatično precizno. Općenito je britanski tradicionalni jelovnik podosta dosadan. Neke žitne kaše, pa riba, povrće na pari, pa hrpa raznih pita i pituljica. No za državne, protokolarne večere se ipak malo poboljšaju.
Pa tako i bijaše 11. ožujka 1978. tog je dana predsjednik Jugoslavije Tito bio gost na ručku kod kraljice. Samo Tito, bez pratnje. Cijeli je ručak prošao u relativno napetoj atmosferi zbog emigracije koja je protestirala na ulicana Londona.
Dakle, menú je izgledao ovako:
dimljeni losos
consommé “Claridge’s”
ramstek s jajetom na oko
kuhano povrće
ječmena kaša
cassata “Imperial”
whisky
bijelo vino s Madeire
francuski burgundac
No pravi je gastronomski spektakl Tito pripremio kraljici Elizabeti II. na kraju njenog posjeta Jugoslaviji. Kraljica, njen suprug Phillip i princeza Ana pohodili su Jugoslaviju 17.-20. listopada 1972. godine. To je bio prvi kraljičin posjet jednoj socijalističkoj zemlji.
Kad su dva vrhunska majstora roštilja, Dragan Gligorijević – Bure i Dragan Marinković iz Leskovca bili pozvani na Brijune nisu ni znali da će kuhati za samu kraljicu Elizabetu II.
A pazi sad jelovnika:
jastog “Bellevue”
voćni koktel s džinom i pjenušcem
sarmice od vinove loze i kiselo mlijeko
leskovački raštilj: ćevapčići, pljeskavica, ražnjići
miješani mladi sir s crvenom paprikom
kajmak i pogača
bela vešalica u maramici
okruglice od mesa
janjeća jetra u maramici
domaće kobasice
burbon “Four roses”
domaća rakija “Vanga”
stara leskovačka rakija
malvazija s Vange
ružica s Vange
Da parada bude veća roštiljčinu su zakurili pred samom kraljicom.
I tako je dimljena i pune trbušine kraljica napustila Jugoslaviju
I više se nikad nije vratila…