Hrvoje Ivančić: Lada iz Mikolaiva

296366446_576995210552070_4252872180753362817_n

Svaki odlazak u Ukrajinu mi iznova pokaže iznimno bogatstvo ove zemlje. Od širokih polja do dubokih rudnika i prvenstveno ljudi koji su trenutno predani očuvanju vlastite egzistencije.
Grad Mykolaiv, na rijeci Južni Bug, već mjesecima bude ruske granate i rakete, svakog dana u gotovo isto vrijeme. Kad se oglasi prva sirena, znat ćete da su oko četiri sata ujutro.
Dani su ovdje začudno mirni, a ljetnu vrućinu razbija povjetarac s rijeke koji se provlači širokim i strogo isplaniranim ulicama koje se sijeku pod pravim kutom. Zadnjih mjeseci grad je napustila sigurno polovica stanovnika, zbog čega je lako primijetiti rijedak automobilski promet. Preko dana je, naime, toliko mirno i spokojno da mi je kroz um prošla perverzna misao kako je ovo savršeno mjesto za godišnji odmor.
Na prozore skoro svake zgrade pribijene su daske, ali razina ruske destrukcije se ne vidi. U gradu je pogođeno nekoliko strateških ciljeva, ali oko grada gađa se puno. Tamo je i ukopana ukrajinska vojska s teškom artiljerijom pa imamo vatru u oba smjera. Trenutno se čini kao da je okupator ovdje posustao.
Mykolaiv je nekoć, pa i danas je, bio veliko brodogradilište. Najveće u SSSRu. Tu je izgrađen i jedini ruski nosač zrakoplova Kuznetsov. Postojao je još jedan, ali nikad ga nisu završili i kao takvog su ga prodali Kini. Osim toga, tu se grade ukrajinski ratni brodovi, popravlja se teška mehanizacija i zbog svega toga grad je bitna strateška točka južne Ukrajine. Nalazi se svega stotinjak kilometara istočno od Odesse.
U predvečerje jučerašnjeg dana sjedili smo na terasi u gradu i pili vino. Ulice su se već dobro ispraznile, a rijetki prolaznici žurili su kući, ako su slučajno iz udaljenog dijela grada. Netko je na parkingu pokušavao upaliti staru ladu, ali nije išlo. Vrtio je i vrtio minutama. Više se nitko nije obazirao. Tek je u jednom trenutku, prilikom još jednog pokušaja, na autu podrignuo auspuh. Naoko opušteno društvo odjednom se našlo ispod stolova. U sekundi su svi reagirali refleksno, da bi već sljedećeg trenutka prasnuli u smijeh. Povezao nas je moment neizvjesnosti iako smo potpuni stranci. Nazdravili smo i uskoro je svak krenuo svojim putem.
foto: ruska raketa jučer se zabila pored osnovne škole u Korabeljnom rajonu.