Božica Jelušić: JA, DRUGA JA I NEKOLIKO NAS /FERNANDO; OSJENČAVANJE

122624075_10222780250311053_2092688991869577945_n

Fotografija: Ognjen Karabegović

JA, DRUGA JA I NEKOLIKO NAS

Da čovjek ima različite interese, te da ih je u životu teško podmiriti kad ih upoznaš, znamo svi koji ne volimo učmalost, statičnost i preveliku sigurnost, ili kako se to popularno kaže, svoju “zonu komfora”. Potaklo me na razmišljanje moje osobno iskustvo, a akcelerirao ga je tekst u kome se spominje famozni, višeoblični i višeimenski F. Pessoa, vazda u otvorenom dijalogu sa sobom i svojim “sjenovitim” identitetima. Onaj Pessoa, znate, autor KNJIGE NEMIRA i stihova poput ovoga: “Prolazi, ptico, prolazi i nauči me prolaziti”.

Nisam mu niti blizu, pa ipak vibriram na različitim razinama postojanja. Jučer, primjerice, djeca i ja “odradili” smo Sajam naive u Koprivnici, ručak kod dragih prijatelja u Gabajevoj Gredi, te moju vožnju paraglajderom iznad Drave i potom noćno zapisivanje, dok su dojmovi još “vrući”, a koža i dlake puni nekog elektriciteta, koji se ni tuširanjem ne može izribati i iz tijela ukloniti. Čudno nešto, ne mogu naći poveznice u mistici, erotici, navali egzaltacije, no od svega pomalo tu se nađe, čim izađeš iz zemne kože i obučeš “cipelice nebulice”, za hod među oblacima.

Danas je vruće, sparno, nastojim stvoriti sjenoviti kut i preraditi dojmove, no podmirena sam za cijeli tjedan i imam o čemu misliti i što raditi. Što želim reći? Ništa posebno! Ja, druga ja i nekoliko nas bavimo se sami sobom i nije nam ni jedne sekunde dosadno. Ne znam da u životu postoji neko drugo bolje i humanije stanje.

F. G.

FERNANDO; OSJENČAVANJE

Izlazim stalno iz zone komfora,
U njoj mi misli k’o salata trunu.
Toliko sjena obući se mora,
Da noktom dirneš u pjesničku strunu.
Svi pitate se jesam li ja luda,
Imam li možda giht il’ zečju usnu?
Ronite samo kroz riječi na udah,
Sve dok vas moja jastva ne zapljusnu!
Ja znam da jesam, da me ima mnogo,
Sa pticom letim, ribi sam u ikri.
Pjesnik Fernando, gledajući strogo,
Ali rastezljiv, vrlo nalik likri.
Vrtjeli su mi karmu kolovrati,
Jednom sam krunu našao sred mulja.
I ne mogu se smiriti ni stati:
Svaka jednina otada me žulja.

F. G.

1936682_1204613231683_2698060_n

Fotografija: Ognjen Karabegović