Dr. Maja Roje Novak – vodeći europski liječnik medicine bez ideoloških granica

37083351_10216383098307233_5382070587164196864_n

Berliner Zeitung u svom posljednjem broju donosi prikaz nekoliko europskih liječnika koji se zalažu za medicinski sustav bez ideoloških granica:, pitajući se je li integralna medicina budućnosti? Istodobno najveći prostor posvećen je zagrebačkoj liječnici Maji Roje Novak, neurologinji koja već dugo predvodi u liječenju teških bolesti poput multipla skleroze i ujedno našim poznatim medicinskim inovatorom koja je razvila metode kao što je sulpiko i triptobel – pripravak za neuronutriciju.

Predstavnici integralne medicine uvjereni su da će njihov pristup vjerojatnije dovesti do uspješnog izlječenja od klasičnog. Ali postoji otpor i skepticizam.

“Sve je povezano sa svime” – takvu rečenicu često čujete od liječnika iz područja integralne medicine. I zvuči logično. Niti jedan organ u tijelu ne radi autonomno, sve je povezano. Ali što točno zastupa taj medicinski sustav?

Integralna medicina je medicina bez ideoloških granica. Primarni cilj terapeuta je vratiti pacijentu zdravlje, i to na bilo koji mogući način, bez obzira na istočnjačke ili zapadnjačke dogme”, objašnjava Abbas Schirmohammadi, praktičar alternativne psihoterapije. Takozvana integrativna medicina jasnije je definirana, odmah dodaje, spaja “ono što je najbolje iz konvencionalne medicine te komplementarne medicine. Primarni cilj je individualno najbolja terapija za pacijenta sa što manje nuspojava. Uzimaju se u obzir individualni resursi pacijenta, aktiviraju se njegove sposobnosti samoiscjeljenja, a time se postižu velike uspjesi u liječenju, posebno u slučaju kroničnih bolesti.”

Takozvana holistička medicina je malo više ezoterična. Prema Schirmohammadiju, holistička medicina kombinira naturopatiju i klasičnu medicinu s prirodno-filozofskim, religioznim, mističnim, ezoterijskim, teorijskim, psihosocijalnim i ekološkim aspektima. “Cilj je stanje potpune fizičke, mentalne i društvene dobrobiti”, rekao je Schirmohammadi. Te je dodao: “Životne vizije i životni ideali moraju se ispuniti kako bi se moglo postići holističko zdravlje.”

Drugi stručnjaci ne vide tu definiciju tako jednoznačno. “Svi ti pojmovi su relativni “, kaže Gerhard Tiemeyer iz Njemačkog društva za alternativnu medicinu. “Definiraju ih pojedine grupe ili autori prema vlastitom stajalištu – s pokušajem da se nekako razlikuju od drugih.”

Na glasu kao šarlatanstvo

U praksi pacijenti često imaju problem kada boluju od bolesti koju su bezuspješno liječili različiti liječnici. Ako potom odu doktorima konvencionalne i alternativne medicine, prirodno se nađu suočeni s oprečnim stavovima i argumentima. A često se događa da svoje konzultacije sasuprotnim taborom” moraju tajiti, jer znaju da medicinska struka ne cijeni posebno te iz drugog tabora. Nije neuobičajeno da to čak ide toliko daleko, da jedna strana terapiju koju je odredila ta druga strana karakterizira kao beskorisnu, opasnu za život ili šarlatanstvom.

Vrlo je jednostavno zamisliti u kakvom se očaju potom nađu pacijenti, nakon takvog iskustva. Svi misle da su oni i njihov medicinski sustav najbolji, jedini pravi. I zanemaruju činjenicu da ne može postojati apsolutna istina. Svaka istina je poznata kao relativna. Sukladno tome, integrativna medicina se može smatrati sveobuhvatnom i integrirajućom. Međutim, ako pogledate dostupne usluge, vidljivo je kako je još uvijek malen broj liječnika koji su specijalizirani za integralnu medicinu.

Bez dogmi

Maja Roje Novak liječnica je specijalizirana za integralnu medicinu u Zagrebu. Ona objašnjava: “Izraz integralna medicina koristi se zadnjih 20 godina kako bi se opisala medicina lišena ideoloških granica.” Jedina briga liječnika bi trebala biti kako se pacijent oporavlja. Ne bi li to trebao biti slučaj sa svim liječnicima? Integralna medicina je oslobođena dogme, odgovara Roje Novak, i zapadnjačka i istočnjačka: “Moramo biti svjesni da je zapadna medicinska doktrina zapravo ideologija, a ne znanost, jer je otvorena kako prema kognitivnim vrijednostima branše, tako i prema njezinim interesima.”

Veliki dio medicinskih stručnjaka se oslanja na industriju lijekova te industriju opreme, s kojima praktički koegzistiraju, što je u direktnom međuodnosu s ostvarivanjem profita tih industrija. “O tome se ne govori otvoreno, rekla bih da se ta činjenica čak i skriva”, kaže Maja Roje Novak. No, svjesna je da tradicionalna medicina u mnogim područjima nema alternativu, primjerice u slučaju bolesti koje zahtijevaju intenzivnu njegu ili operaciju.

Važno je da liječnik bude kritičan kako bi mogao razlikovati kada i gdje može koristiti druga sredstva, a kada je nužno postupati prema preporukama medicinskih udžbenika. Iz toga proizlazi, smatra Roje Novak, da je integralna medicina holistička, ona uvijek gleda na tijelo kao cjelinu. Točnije rečeno, to je sustav liječenja koji uključuje cijelu osobu, tijelo, um i duh, sve aspekte svih sfera života. U idealnom slučaju, pacijent i terapeut bi trebali ući u partnerski odnos. Također, tijelo bi uvijek trebalo biti sposobno razviti vlastiti puni potencijal za ozdravljenje. Upravo taj aspekt tradicionalni liječnici često zanemaruju.

Što prirodniji i minimalno invazivni tretmani

Liječnik integralne medicine uzima više toga u obzir: sagledava sve moguće čimbenike koji pridonose nastanku bolesti na razini tijela, uma i duha, te okoliša. Zatim propituje Koje konvencionalne i alternativne mogućnosti liječenja postoje? Roje Novak naglašava da liječnik specijaliziran za integralnu medicinu predlaže terapije koje trebaju biti što prirodnije i minimalno invazivne. Takva terapija je kompleksnija.

Integralna medicina zahtijeva češće intervencije za izlječenje pacijenta, dok je klasična medicina ograničena na nekoliko. Klasična medicina koristi manje alata za rješavanje problema u tjelesnom sustavu. Budući da sam neurolog, s velikim uspjehom koristim integrirane protokole s neurološkim bolestima – što je logično“, kaže specijalistica integralne medicine, pozivajući se na primjer multiple skleroze. “Koristim homeopatiju, vitamine, prehranu, magnetoterapiju, aromaterapiju, akupunkturu, psihoterapiju i pčelinji otrov; dok je klasična medicina ograničena na fizioterapiju i imunomodulatore.”

Roje Novak navodi primjer bolesnika koji je bolovao od mišićno-pojasne distrofije, genetske bolesti. “Djevojčica koju sam liječila imala je četiri godine i jedva je hodala zbog slabosti u nogama. Uz ostalo, dobila je autokemoterapiju s izopatijom matičnih stanica i vitamine s izopatijom, nakon sedam dana terapije već puno bolje hoda.” Liječnica nadalje navodi kako je do sada imala uspjeha s liječenjem mucanja i zakašnjelim razvojem govora: “Klasična medicina koristi logopedsku terapiju samo za bolesnike s nedovoljno razvijenim govornim sposobnostima. Integralna medicina ovdje s velikim uspjehom upotpunjuje to liječenje s vitaminskim injekcijama i homeopatijom.”

Integralna medicina zahtijeva češće intervencije za izlječenje pacijenta.

Christian Engelbert vodi ordinaciju za integrativnu medicinu u Berlinu. Važno mu je prepoznati umrežene strukture. To uključuje, na primjer, vezu zuba s organima, zglobovima ili vezivnim tkivom. Važna je i veza između funkcije crijeva i mozga. Postoji i veza između funkcije srca i razine stresa, što nije novo.

Za Engelberta, integrativno djelovanje znači korištenje konvencionalne medicine kada je potrebno i naturopatije kada je to moguće. “Želim aktivirati unutarnjeg liječnika i otkriti blokade terapije”, kaže Engelbert. Umjesto “kategorijskih dijagnoza” preferira individualnu klasifikaciju simptomatologije. To se postiže detaljnom anamnezom i naprednom dijagnostikom, uključujući kineziologiju, biorezonanciju, TCM kriterije i Ayurvedu.

Liječenje iznutra

Praktičarka integralne medicine Astrid Quack, koja svoju ordinaciju ima u Bad Eilsenu, povezuje integralnu medicinu s holističkom medicinom. “Kako biste razumjeli složenost osobe u svim pojedinim aspektima te sukladno njezinoj trenutnoj situaciji, potrebna vam je holistička perspektiva”, kaže ona. A integralna medicina daje ključ za to. Što je pacijent otvoreniji za ove mogućnosti, učinkovitije se može dogoditi izlječenje iznutra. Quack objašnjava: “Percepcije i očekivanja imaju ograničavajući učinak, oni razumljivi su, ali nisu od pomoći.”

Ona također ističe kako suvremeni dijagnostički postupci kao što su RTG, kompjutorizirana tomografija i laboratorij ne predstavljaju terminsku kontradikciju za holistički orijentiranog liječnika. Upravo suprotno, te metode pomažu u boljoj procjeni širenja i ozbiljnosti bolesti. Nježnije metode poput ajurvede, kineske medicine ili osteopatije mogu, ako su integrirane u konvencionalne medicinske pristupe, pomoći pri izliječenju pacijenta u cjelini.

Zdravstvena osiguravajuća društva, koja se već muče s naturopatijom, također su skeptična prema integralnoj medicini. “Medicinske metode trebale bi biti utemeljene na dokazima i imati znanstvenu korist. Tek tada ih treba uvrstiti na popis usluga koje pruža zakonsko zdravstveno osiguranje”, kaže Roland Stahl iz Nacionalne udruge liječnika zakonskog zdravstvenog osiguranja. Ne želi dalje komentirati ništa vezano uz tu temu.

U KKH ne žele komentirati temu integralne medicine, “jer još uvijek ispitujemo mnoge mjere i aktivnosti, posebno u području integrativne medicine”, priopćio je ured za medije institucije za obvezno zdravstveno osiguranje.

izvor: berliner zeitung