Veljko Krulčić: DOMAĆI STRIPOVI NA TEMU ILEGALNOG RATOVANJA U ZAGREBU ZA VRIJEME NDH-A

280390248_833621061360959_6763883995354376184_n
Stripove koji su se bavili partizanima i partizanskim ratovanjem u razdoblju 1941. do 1945. crtali su brojni hrvatski stripaši.
Spomenimo neka imena: Jules Radilović, Ivica Bednjanec, Žarko Beker, Maurović, Dovniković, Zdenko Svirčić, Radovan Devlić… do te “mjere” da je prije 10 godina objavljena monografija „Hrvatski antifašistički strip“ nakladnika „Strip forum“ za koju je predgovor napisao tadašnji predsjednik dr Ivo Josipović.
Monografija nije imala urednika, ali je imala brojno uredništvo: Rudi Aljinović, Ana i Darko Bednjanec, Ratko Dragaš, Ivana Marija Miličić, Mladen Novaković i Ante Obuljen.
Ok, u toj monografiji iz nama nepoznatog razloga nije zastupljen Devlić, koji je – za one koji to ne znaju – svoje ratne stripove objavljivao u dječjem listu „Smib“.
I dok je „partizanskih“ i „ratnih“ stripova i-te-kako bilo u nacionalnom strip-korpusu , pogotovo do 80-ih godina, stripova koji su se bavili intrigantnom temom ilegalnog ratovanja u Zagrebu u vrijeme NDH-a baš i nije bilo.
Mislim da se mogu izbrojiti na prste ruku. Spomenuti ću najvažnije:
„Udarnik Ratko“ Borde Dovnikovića (nezavršen, „zabranjen“ nakon četvrtog nastavka početkom 1946.), „Protiv smrti“ (prvotni naslov „Priča o smelim ljudima“) Vicka Raspora i Andrije Maurovića, „Vreme odvažnih“ Rudija Aljinovića i Maurovića (ilustracija), a u NDH-aški Zagreb je smještena i radnja jedne epizode serijala „Partizani“ crtača Julesa Radilovića.
Zanimljivo je primijetiti kako niti jedan od ovih stripova nije premijerno objavljen u nekom od zagrebačkih listova, nego u Osijeku („Udarnik Ratko“), Beogradu („Protiv smrti“ i „Vreme odvažnih“), te u Nizozemskoj („Partizani“).
Međutim, „Plavi vjesnik“ je krajem 50-ih godina dok mu je urednik bio Mladen Bjažić objavljivao stripove beogradskih autora – crtača Ješe Milanovića i scenarista Slavka Komarice i Dragutina Lenarta koji su se bavili upravo aktivnošću mladih zagrepčana i njihovom otporu ustaškoj vlasti u NDH-a!?
U jednoj od naših ćakula upitao sam Bjažića kako je došlo do toga da se „Agava“, „Velika odluka“ i „Izdajnik“ pojave na stranicama „Plavca“:
-Jednostavno, da jednostavnije ne može biti. Nazvali su me telefonom, ponudili mi strip, donijeli ga u redakciju…
Meni su se i priča i crtež dopali, takvog stripa nismo imali… i krenuli smo s objavljivanjem…
Čitatelji su te stripove, sjećam se, dobro prihvatili… Da nisu, naravno, da bismo odustali od njihova daljnjeg objavljivanja…
Nije tu bilo nikakvog komiteta, nikakve partije, niti telefonskih poziva iz uprave “Vjesnika”…