Ivan Molek: Kad se Mrki nasmije

foto br. 2[5373]

 Bernardin Modrić, prvi slijeva (Fotografija: Mladen Babić Baba)

U vrijeme kada je bila snimljena ova fotografija (svibanj 1981.) Bernardin Modrić nije više bio član riječkog Teatra mladih Alternativa, kazališne grupe koju je osnovao. Međutim, podržavao je i dalje rad grupe. Na fotografiji ga vidimo među publikom, u prvom redu, s jeans košuljom, sunčanim naočalama i obveznim brkovima. Smije se. Mora da je poletjela neka torta (ili šampita) u lice. Srećko Gaćeša Srle rasteže harmoniku, napola razodjeveni Zlatko Burić Kićo iz Kugla glumišta grabi korak po scenskom prostoru, a Marijana Radosavljević, u prvome planu, kao da se radi o cirkusnoj točci s klaunovima ili crno-bijeloj filmskoj komediji, pogađa lice izvođača na tlu. Kod gegova takve vrste rijetki uspijevaju zadržati ozbiljan izraz lica pa ni Bernardo, ili Mrki, nije ostao među iznimkama.

Taj hepening, Jedan dan u životu prvog časnika palube Franje Šušnjića, zabilježilo je nekoliko fotografa. Kao što se može vidjeti, fotografija Darka Bjelobabe ima u fokusu publiku, a dinamiku scenskog zbivanja bilježi ne posve izoštrenim figurama izvođača. Međutim, Bernardovo prisustvovanje hepeningu zabilježio je i Mladen Babić Baba, fotograf Kugla glumišta, koji je samo zbog toga događaja tada bio potegao iz Zagreba. Iz Babićeve fotografije vidi se da je Bernardo ipak ostao vezan uz svijet kazališta i da se nije posve okrenuo filmu. Hepening započinje, izvođači izlaze pred publiku iz zgrade Općinskog javnog tužilaštva na Trgu Riječke rezolucije, a Bernardo kao da im daje završne upute ili ih naprosto ohrabruje. Provocirat će uvjerenja o tome što jest što i što nije što pa nije nipošto i nimalo sigurno da će naići na dobar prijem te da ne trebaju računati na konvencionalan pljesak po završetku kazališne akcije. Nepripremljena publika lako prihvaća da je to nekakav čin neumnosti i ludila, a ne umjetnost, pa onda negoduje ili se pak izvođačima nadmoćno podsmjehuje. I to uvjerenje traje sve dok podsmijeh ne ustupi mjesto odobravanju u liku smijeha. Dok se npr. netko koga zovu Mrki ne nasmije torti u lice.

(Ovo sjećanje na kazališnog i filmskog redatelja Bernardina Modrića /Ogulin, 1954. – Rijeka, 2021./ preuzeto je s web stranice Val.com.hr posvećene istoimenom riječkom omladinskom listu.)

foto br. 1[5372]

Hepening Teatra mladih Alternativa (Fotografija: Darko Bjelobaba)