Irena Šekez Sestrić: Što znaju pčele, ose, bumbari i stršljeni?

255141514_10226817194593158_3607783936190296399_n

Prošlo je dosta vremena od mog zadnjeg teksta o odijevanju. Nisam bila inspirirana. Čak sam bila uvjerena da se na tu temu više ni nema o čemu pisati. Ali kako inspiracija uvijek naleti kad joj se najmanje nadamo, tako je mene zatekla na Crodux pumpi Vrata Jadrana, dok sam pila kavu i jela tost. Točnije prvi dio inspiracije, u vidu whatsapp poruke s linkom na gostovanje jednog našeg ministra u emisiji Otvoreno. Drugi dio me strefio jučer kao ubod Žalca ravno u pleksus.
Odmah se ograđujem od bilo kakvih političkih rasprava. Ovdje je naglasak na estetici. Točnije, o izostanku iste. Kompletno. A kad nečega toliko napadno nema onda bode u oči. I fiktivno i de facto.
Osobe koje se bave javnim poslom MORAJU imati na umu da je SVAKI segment njihovog javnog djelovanja pod povećalom, pa tako i pojavni. Načinom na koji se odijevaju šalju neverbalne poruke o sebi. I koliko god odijevanje nije fokus onoga čime se bave (ili bi se trebali baviti) neminovno skreću pažnju na sebe kad iz pukog neznanja i nehajnosti zagrebu po samom dnu neukusa.
Pa da krenemo redom…
1. Ne možete doći u televizijsku emisiju u odijelu, tenisicama i iznošenim čarapama koje vam vise kao sokne. NE MOŽETE! Da ste Gospod Bog, a ne ministar – NE MOŽETE! Činjenice doduše potvrđuju da možete, ali NE SMIJETE!!!
Cipele i dokoljenke!
Da mi je kuna za svaki put kad sam to rekla i napisala, zagrebački proračun bio bi spašen, izdašan i semafori bi svijetlili kroz rubin, jantar i akvamarin.
2. Apeliram na gradske vlasti da se na ulice ponovo vrate čistači cipela! Zar je tako teško prije izlaska uzet krpu i obrisat ih? Ovo vam je rijetka prilika da pljuvačkom ispadnete fini, umjesto da pljujete po cesti
3. Političari se generalno ne znaju obući. Znaju trojica. Od toga su dvojica i ‘poduzetnici’.I teška srca ću im napisati imena jer bi bilo licemjerno to negirati zbog osobnih stavova. Hasanbegović, Mamić i Horvatinčić.
Stavite tv na ‘mute’ i gledajte kako znaju složiti boje, uzorke, detalje i kroj. Znaju što im stoji i dobro to nose
(sad moram uzeti malu pauzu….udahni…izdahni…)
4. Nastavljamo…
Stanite na vagu. Ako pokazuje više od 60 kila (uz pretpostavku da ste prosječne visine ili visoki) zaboravite na lycru. I ostale rastezljive tkanine. I na ogromne cvjetove koji se oprašuju na očigled. I na crvenu boju.
Vodite se bukvalnom logikom. Nomen est omen. Crna i žuta. To su vaše boje! S naglaskom na crnu. Sve pčele, bumbari, ose i stršljeni to znaju bez da im netko to kaže. I bez ogledala. Jer pčele su radišna i inteligentna bića s osjećajem za mjeru i sklad. Opravdajte svoje prezime pobogu!
5. Nije sramota ne znati. Sramota je ne znati i ne pitati. Nitko od nas se nije rodio sveznajuć. Ovim putem javno predlažem da se oformi radno mjesto savjetnika za estetiku.
Baš slučajno znam jednu divnu ženu, tihu i samozatajnu, sklonu kompromisima, ni malo direktnu (sve u rukavicama zna postići…čudo jedno!) koja bi se, uz sve svoje obaveze, bila spremna žrtvovati i dati svoj simboličan obol prezentnosti Ljepše naše 😊