Veljko Krulčić: UZ 93. RADILOVIĆEV ROĐENDAN

243051482_672154924174241_5271242639427955831_n

 ILI POLA STOLJEĆA OTKAD SAM SE PRVI PUT SUSREO S POTPISOM „JULES“
Danas je punih 93. godine navršio Julio Radilović, znam po nadimku Jules.
Danas je punih 93. godine navršio Julio Radilović, znam po nadimku Jules.
Jedan od onih crtača stripova koji je u razdoblju svog intenzivnog bavljenja tim „najljepšim poslom na svijetu“ (kako je nebrojeno puta znao reći), od sredine 50-ih do kraja 80-ih godina, stvorio neke od najsjajnijih djela hrvatskog i jugoslavenskog stripa tog vremena.
Jules je jedan od rijetkih među svojim „domaćim“ kolegama koji je u tim desetljećima, živeći i stvarajući iz Zagreba, iz svog omanjeg stana u Petrinjskoj ulici, doživio i međunarodnu potvrdu svog rada.
Stripovi (ponajviše “Herlock Sholmes”) su mu naime prevedeni na više od desetak stranih jezika!
Njegova izvrsnost kulminirala je početkom druge polovice 70-ih narudžbom za serijal „Partizani“, od strane nizozemske strip-revije „Eppo“, a to je išlo posredstvom Radilovićeva „agenta“ g. Ervina Rustemagića.
Moram priznati da me je „mučio“ odgovor na pitanje kada sam se prvi put neposredno susreo s potpisom „Jules“.
Imao sam devet godina kada sam njegove stripove počeo čitati u „Strip artu“, koji su počeli izlaziti – ako se ne varam – već od prvog broja. Posebno sam se oduševio „Afričkim pustolovinama“, naslovnicama koje je crtao, ali i savjetima koje je davao o tome kako se crtaju stripovi – što u niti jednom drugom listu nisam imao prilike pročitati!?
Sjećam se, moji roditelji su naš prvi televizor kupili još tamo 1968/69. godine, sjećam se da su kupovali i tjednik „Studio“ zbog tv-programa, ali se ne sjećam vestern stripa „Jaimie McPheeters“ kojeg je tu u nastavcima Radilović objavljivao, po scenariju Zvonimira Furtingera.
Nedavno sam prolistavao komplet revije „Sve oko nas“ koju je izdavala kuća „Vjesnik“ na bakrotisku.
Znam da je njena prodajna cijena bila visoka, ali bila je kvalitetna, šarolika, bogata ilustracijama i tekstovima… ukratko, bila je potpuno drugačija od svega drugoga što se nudilo na našim kioscima.
Nisam nažalost sačuvao sve brojeve, ali sam komplet „Sve oko nas“ pred ponešto godina uspio kompletirati.
I razgledavajući ga nedavno, došao sam do broja 28, koji je izašao 9. lipnja 1971. godine, dakle na samom kraju mog drugog razreda.
I na njenoj naslovnici atraktivna ilustracija (odmah mi je bilo jasna da je Radilovićeva) – skupina partizana u akciji i najava za „Ustanak 1941“ na 18 i 19. stranici „Sve oko nas“.
Na te dvije stranice s nadnaslovom „Slavni dani naše prošlosti“ ilustrirani prilog (de facto „strip“) na dvije stranice „Prve puške – Ustanak 1941.“. Uz naslov stoji: ilustracije Jules Radilović.
Julesov potpis nalazi se na sedmoj, posljednjoj ilustraciji vezanoj za prilog „Prve puške – Ustanak 1941.“.
Kliker u glavi mi je proradio: to, to… je bio onaj „prvi trenutak“ kada sam postao svjestan da postoji autor koji se zove Jules Radilović!
I da je naše gore list, kako se to tada kolokvijalno govorio…
Jer, „Strip art“ je počeo izlaziti punih pet mjeseci nakon što je objavljen taj broj „Sve oko nas“.

.