Veljko Krulčić: UZ TREĆE IZDANJE KNJIGE O STRIPU TOMISLAVA OSMANLIJA

242512727_668629017860165_839707360978989956_n

UZ TREĆE IZDANJE KNJIGE O STRIPU TOMISLAVA OSMANLIJA, PODSJETNIK NA 1987. GODINU I NA JEDNU RANG-LISTU!
I redakcija “Poleta”, omladinskog lista, kojoj sam ja pripadao (ona u kojoj je glavnokomandujući bio Zoran Simić), nastavila je s tradicijom da krajem svake kalendarske godine radi izbore onog najboljeg (pa i – najgoreg) u protekloj godini u raznim kategorijama.
Tako sam i ja napravio izbor 10 najvažnijih događaja koji su se izdešavali od siječnja do prosinca u 1987. na području stripa.
Moja rang-lista je u svakom slučaju za mnoge stripaše predstavljala subverziju, ali to nije – naravno – bio moj problem.
Tako sam kao događaj godine proglasio gostovanje francuskog autora (porijeklom iz “naših” krajeva), inače tada jedne od najsjajnijih strip-zvijezda na Starom kontinentu, Enki Bilala u Beogradu.
Za mene drugi najvažniji događaj u 1987. bio je izlazak stručne knjige “Strip – zapis čovječjeg lika”, prve knjige o stripu na makedonskom jeziku, Tomislava Osmanlija u izdanju “Mlad borec” iz Skoplja. Iza tog nakladnika stajala je tamošnja omladinska organizacija.
Mi u Zagrebu, pa i kolege u Beogradu jedva da smo znali da uopće “postoji” makedonski strip, a kamoli da tamo postoji čovjek koji se njime seriozno bavi na analitički i estetski utemeljeni način.
S obzirom da je Tomislav Osmanli sinoć u Skoplju promovirao već treće izdanje te svoje knjige (koliko shvaćam, prošireno i nadopunjeno u odnosu na protekla dva izdanja, knjiga se sada jednostavno zove STRIP – DEVETA UMJETNOST) prisjećam se te svoje rang-liste i opet ju činim javnom.
Kao treća stvar po značenju nametnulo mi se redovno izlaženje strip-časopisa “Patak” u cjelosti posvećenog domaćem stripu, na kojem su se zajednički bili angažirali urednici Jelenko Topić i Krešo Zimonić, te ostale kolege na relaciji Slavonska Požega – Zagreb.
Ostalih sedam događaja sam vrijedonosno rangirao ovako:
4. Jugoslavensko savjetovanje “Djeca i strip” – organizirano na zagrebačkom sajmu knjiga Interliber, kojim je strip kao medij, kao umjetnost dobio još jedan “poen”!
5. Izdavanje revije “Avantura” (nakladnik “Forum”, Novi Sad)
6. Izložba hrvatskog stripa na festivalu “Napolicomics” (Italija), na kojem su prisustvovali supružnici Zdenka i Jules Radilović, te Igor Vilagoš
7. Album “Barba Niko i Ivo” tandema Aljinović – Maurović (nakladnik “Dečje novine”, Gornji Milanovac)
8. Strip-albumi “Svemironi” Lazara Stanojevića (MZ Lipovljani) i “Vuk za početnike” tandema Đoković – Bosnić (SIC, Beograd)
9. Temat o stripu u beogradskom časopisu “Književna kritika”
10. Osnivanje striparnice “Magaza” u Beogradu (prve striparnice u Jugoslaviji)