Veljko Krulčić: Mirko Ilić, Polet i subverzivni unikati

241930578_663879685001765_6314238743622048108_n

Ilustracija: Mirko Ilić

NOVI PRILOZI ZA BIOGRAFIJU MIRKA ILIĆA: “SUBVERZIVNE” NAMJERE U SAVSKOJ 5 U RANO PROLJEĆE 1977.?
U svom 20-om broju (koji je izišao 25. ožujka 1977.) “Polet” je pod senzacionalističkim naslovom “Beograd: povijesna izložba stripa!” izvijestio kako je nedavno u metropoli – u Galeriji grafičkog kolektiva – održana izložba na kojoj je bio izložen grafički dizajn, izdanja CDD-a, ali da su i prvi put izloženi stripovi objavljeni u “Poletu” i “Studentskom listu”!
Sa zaključkom: “kako to ima povijesnu važnost”!
U istom tom broju saznali smo kako se “Polet” preselio u nove prostorije i da je promijenio adresu u Savska 5. Svi su zbog toga bili vrlo veseli, samo što glavni urednik je dobio stol u najmračnijoj prostoriji.
Čitatelji nisu ostali pošteđeni ni saznanja o subverzivnim namjerama Mirka Ilića, njihovog strip-bosa (kako su ga titulirali).
Pišu kako je “htio samoinicijativno oživjeti redakcijske zidove grafičkim unikatima”, te sa zadovoljstvom dodali kako “Mirku stvar nije upalila!”
Zašto?
Zato “što nisu znali u kakvom bi kadru završili!?”
U prijevodu, “nisu mu dozvolili”(?)
Tko su bili TI koji mu nisu dozvolili? U stolici glavnog i odgovornog urednika “Poleta” već je sjedio Nino Pavić, donedavni urednik Pero Kvesić je u zelenomaslinastoj uniformi bio na “braniku domovine”, dok su članovi uredništva bili:
Ivan Dorogi, Slaven Fischer, Vlado Krušić, Darko Glavan, sam Ilić, Željko Ivanjek, Vesna Šegota, Ratko Karabatković, Mario Rebac i Mario Jagatić.
Slučajno ili ne, ali u tom dvadesetom broju “imenovani” Mirko Ilić je pauzirao sa svojim novim stripom.
U broju ranije je imao strip, kao i u narednom 21. broju – puno puta kasnije reprizirani “Rat je otac svemu…”.