Romano Bolković: EVO BANKE CIGANE MOJ*

241651243_10158823255762600_7356323932982488304_n

Gledjući ovu spiku o prešutnom prekoračenju.

Zanima me taj problem koliko i CDO: bankarstvo mi je sve fascinantnije i izazovnije i sve više shvaćam da sam posve promašio život. Trebao sam slušati oca i baviti se bankarstvom. Ne samo zbog love. Naprosto iz blagotvorne mizantropije: nema ljudske djelatnosti koja tako vedro prezire ljude kao bankarenje. Pogotovo otkako su počeli zapošljavati fizičare, matematičare i IT-mahere kao pomoćno osoblje, bankari su ostvarili san svakog iskrenog filantropa: ovce treba šišati do gole kože, jer tko im je kriv što ne bi shvatili što su to financijski derivati sve da im o tome snimimo art produkcijski holivudski film, kao što jesmo. Znate onaj moment kad vam tumače teoriju relativiteta pa shvatite da jednostavno ne shvaćate. To je presudni moment ljudskog života: situacija u kojoj uviđate da vaša pamet ima granicu.
E, vidite, bankarstvo počinje tamo gdje zdrav razum prestaje. A kako sam ja u srži metafizično biće, do zdravog razuma držim koliko do lanjskog snijega: “Ono što se zove zdrav ljudski razum samo je često veoma nezdravo. Zdrav ljudski razum sadrži maksime svojeg vremena. Tako bi na primjer prije Kopernika bilo suprotno zdravom ljudskom razumu ukoliko bi netko ustvrdio da se Zemlja okreće oko Sunca ili ukoliko bi prije otkrića Amerike tvrdio da postoji još i neka druga zemlja. Republika je u Indiji, u Kini protiv svakog zdravog ljudskog razuma. To je način mišljenja jednog vremena u kojem su sadržane sve predrasude dotičnog vremena: misaone odredbe vladaju njime, a on toga nije svjestan!.”, kaže jedan kolega.
Filozofija je svijet naopako. A ako se igdje takav svijet danas može pronaći, onda je to u bankarstvu. Financijski derivati, to je mundus inversus. I stoga ga običan čovjek ne razumije. Jer taj svijet načelno izmiče razumijevanju. On je za zdrav razum nedohvatljiv. To je za taj svijet konstitutivno: da je zdravorazumski nespoznatljiv. Tu leži velika šansa: tamo gdje prestaju snage razuma, vladaju spekulativne zakonitosti bankarstva.
Naprosto ne razumijem kako to da metafizičari nisu najbogatiji ljudi današnjice. Vjerojatno ih od bavljenja spekulacijama odbija prisustvo fizičara.
_________
* Tekst je bona parte zajebancija. U onoj mjeri u kojoj se dotaknuo prekoračenja. Inače je smrtno ozbiljan, kad je riječ o bankama. Molio bih vas da ga ne uzimate odveć k srcu. Znate da mi je ionako svejedno što vam se zbiva pa ne nasjedajte i ni ne pomišljajte da sam se zabrinuo za sudbinu svoga naroda suprotivu bankama. Naprotiv! Stvarno trebam uzeti jedno popodne i proučiti to financijaško gradivo pa se posvetiti spekulativnoj djelatnosti.