Alan Meniga: TEMPERATURE KONZUMACIJA

241665073_4245554832232140_2273876543644436644_n

Vrlo često konzumiramo hranu i piće na krivim temperaturama. Čak ni ugostitelji a ni proizvođači ne znaju na kojim se temperaturama što poslužuje.
Uglavnom zna se da pivo i bijelo vino moraju biti hladno, juha kao i janjetina vruća a pajcek može i vruć i mlačan a i hladan. A može i sutra…
Crno vino…sobne temperature.
Nema gluplje mjere od “sobne temperature”.
Rakije obavezno iz frižidera. Čim hladnije tim bolje!
No tu dolazimo do najveće pogreške. Rakija se nikako ne smije posluživati hladna jer kao takva ne može postići punoću svojih aroma. Idealna temperatura za destilate je 15-18 stupnjeva. Slično je i za likere, dok tu postoji još jedno pravilo: što je liker kremastiji to se poslužuje hladniji.
Cola na 3 stupnja prija najbolje. Ljetna serija boca coca-cole je čak i napravljena tako da etiketa mijenja boju, kad pristigne 3 stupnja dobije onu originalnu crvenu boju i spremna je za maksimalni užitak.
Kada dolazimo do mesnih proizvoda, također je krivo mišljenje da steak mora biti vruć. Ako je pravilno spravljen ne možemo ga nikako servirati vrućeg jer bi ga u svakom slučaju bilo nemoguće postići rare, medium rare ili medium. Ali zato tanjur mora biti vruć.
No kako stojimo s temperaturama suhomesnatih proizvoda? Obično ih konzumiramo direktno iz frižidera, što je također krivo.
Pravilno konzumiranje suhomesnatih proizvoda je 25-28 stupnjeva. Da bi bili idealno temperirani, postoje i ovakvi tanjuri za serviranje. Da bi se održala temperatura, pobrine se svijeća koja se nalazi na ili ispod tanjura i koja svojim plamenom održava temperaturu. Uživanje garantirano!