Marija A. Štrajh: DEBELA DJEVOJKA

sv400

Problem pretilosti u svijetu i kod nas ima širu konotaciju i ona uopće nije samo medicinski pa i estetski problem, ona je duševni problem, dakle nešto što ni sama osoba s problemom ne može riješiti. Neću se sad baviti djecom iako se ona mogu dovesti u kontekst. Zanima me tužno žensko i muško pitanje debljine koja ima pozadinu depresivniju nego što itko može pojmiti. Sustavno psihičko zlostavljanje tjera osobu na prežderavanje koje pak utječe na organe koji to ne mogu podnijeti i obratno. Dakle, zgodna žena u nekom trenutku udeblja se naglo 20 kila i dobro kad se eliminira stanje jetre, štitnjače i gušterače ostane pitanje hormona kao i mentalno stanje. Rijetko se govori o osobama koje uistinu trpe nečiju predominaciju, bila ona od partnera, sustava, obitelji ili nečeg trećeg. Mnogi se s time sprdaju i može se primijetiti da debeljuce čak rade i sprdnju na svoj račun jer eto depresija je postala trend, a ova je kao benignija od one koja otjera ljude u suicid, jer eto razvali ljepotu.

Slučaj žene koja voli tako duboko i beskonačno je živi primjer što se dogodi kada uz sebe ima narcisoida, tihog zlostavljača ili energetskog vampira pa zaključno manipulatora koji zapravo okreće priču na svoju vodu. To izgleda otprilike ovako: veze i brakovi su težak teret i pitanje je koja će strana vage prevagnuti u odnosu iliti  pobijediti. Nažalost u ljubavi to nije dopušteno, ali ovdje je riječ o odnosima u vezama koji ne moraju neminovno biti u ljubavi. Znamo i sami da postoje parovi koji imaju seksualne odnose bez dubokih emocija te tu nema dubokih duševnih susreta. E sad, događa se češće da psihičko nasilje nije osviješteno te kako je, rekla bih, ženska psiha „mekša“, tako i nema pojma da je zlostavljana. I onda počinje kompromis koji se zove prežderavanje te odgađanje uistinu nasilne samoobrane od očito jačeg psihičkog zlostavljača. Ima i drugih manifestacija, ali ova je najevidentnija i mnogi kojima se ne sviđa ova pomisao može biti tumačena kao obična špekulacija. Ali nema veze, želim potaknuti ljude s problemom da se upitaju gdje je ispod sveg tog sala nestala osoba koja je imala identitet, pravo na fajt i obranu svoje osobe.

Naravno, kako živimo u općoj depresiji, tako i razne modne, prehrambene i korporativne industrije nalaze odmah nove ideje za zaradu pa se od svega radi trend, moda i inicijativa. A nitko ne pita osobu s problemom kako je uistinu. Taj užasni ljudski otpor na suočavanje je nešto što se korijenski treba riješiti, a ne seksistički tumačiti, o,h kako se debele vole jebati jer misle da ih nitko neće. Fuj.