Marko Raguž: ”MI BOŠNJACI I OSTALE PATRIOTE”

217397746_10220532742972397_5125449258649951264_n
Zgrada Predsjedništva BiH pripada svima
 
Tihim i podmuklim potezima se, korak po korak, ostvaruje „lukava strategija“ bosanskog De Gola koja bi Bosni ponovo trebala obezbjediti petsto godina „lijepe turske tišine“. Vremena u kojima, kako se to nekada govorilo, „jedan Turčin više znade od hiljadu Vlaha“.
Tokom rata a i svih ovih poratnih godina do danas, Islamska Zajednica BiH i Stranka SDA organiziraju Sahrane svojih vjernika u parku, pod prozorima zgrade Predsjedništva. Pa dobro, zgrada predsjedništva BiH pripada Bošnjacima i ostalim patriotama, to kažu nije sporno, ali parkovi oko same zgrade pripadaju muslimanima. I tako je to krenulo. Aktiviralo se ponovo mezarje Ali pašine džamije koje je bilo za te namjene odavno van funkcije. Iako je sve mimo zakona – kantonalno tužilaštvo ćuti. Bakir Izetbegović otvoreno prijeti Glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić (povodom afere respiratori) a država nije reagirala. Novopromoviranom lidreu antifašističkog pokreta u Sarajevu je sve dozvoljeno. Daleko, baš daleko je on dogurao svojom dvostrukom igrom. No. Vratimo se „podmuklim napadima“ na zgradu predsjedništva BiH. Istrajavanje na ovim ritualima pored pristojno uređenog gradskog groblja Bare ili Vlakovo, je više nego zabrinjavajuće. Moj poznanik mi je jednom prilikom rekao, pola u šali a pola ozbiljno, da bi živ legao u raku i sam sebe zatrpao zemljom, kada bi ga sahranili u parku pokraj zgrade Predsjedništva BiH. Pa, ako je tamo tako ugodno i lijepo ležati mrtav i mi sarajevski Hrvati i Srbi tražimo za sebe parče tog Raja, da bar na onom Svijetu budemo sretni.
Apel Predsjedniku vlade kantona Sarajevo: Gosp. Forto – prestanite glumiti antifašiste i branioce multi-kulti Sarajeva. Za početak bi mogli učiniti nešto konkretno i jednim potezom olovke zaustaviti napade na zgradu predsjedništva BiH koji traju skoro trideset godina. Nadam se da VaŠ odgovor neće biti u stilu Taiba Erdogana: „Neki zaboravljaju da je sada Sarajevo u rukama muslimana“. (Nedavno pretvaranje crkve Sv. Sofije u džamiju Taib Erdogan je prokomentirao riječima: Neki zaboravljaju da je sada Konstatinopolj u rukama muslimana).
Ovom Inicijativom želimo da skrenemo pažnju na veliku nepravdu koja se čini prema građanima Sarajeva, srpske i hrvatske nacionalnosti. Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i pripada svim građanima naše zemlje. Ako već sa velikim poteškoćama obezbjeđujemo jednaka prava živoj čeljadi, zar ne bi mogli biti prema mrtvima velikodušni i omogućiti im dostojanstven Ispraćaj, sa jednakim uvjetima. Barem Mrtvima nema potrebe da brojimo krvna zrnca. Ovom Inicijativom tražimo od nadležnih Institucija da u parku u neposrednoj blizini zgrade Predsjedništva BiH obezbjedi prostor za Sahrane sarajevskih Srba i Hrvata odnosno Katolika i Pravoslavaca. Bilo bi lijepo, ukoliko bi se za sarajevske Hrvate obezbjedile parcele za sahrane u cvjetnom parku, preko puta zgrade Predsjedništva(uslišite poslednju želju sarajevskih mučenika). Ukoliko to nije izvodljivo, prihvatljive su parcele za sahrane, pozadi zgrade Predsjedništva u parku. U sredini toga mini Groblja bi se morala sagraditi Kapela. I za ljude koji nisu religiozni se mora tamo obezbjediti prostor za sahrane pa i pod cijenu da se neki stari objekat mora rušiti kako bi sa svih strana oko zgrade bila „grobna tišina“. Eto, to bi bila ta Inicijativa: PRAVDA ZA MRTVE. Pametnome je i „išaret“ dosta, tako da ne vidim potrebu ovaj dobronamjerni prijedlog nadugo i naširoko pojašnjavati. Dobro, vi sada možete reći da bi realizacijom i prihvatanjem ove Inicijative zgrada Predsjedništava BiH, nakon izvjesnog vremena, završila u sredini Groblja!? Pa neka, možda bi to i bila adekvatna kazna za sve male i velike pogreške koje je BiH – Politika vukla iz ove zgrade, u proteklom periodu. Pokušajte pred svojim očima zamisliti jednu takvu sliku, koja bi koliko sutra mogla postati stvarnost: svuda okolo polja mrtvih a u sredini zgrada Predsjedništva BiH, taj naš bosanski „Geisterhaus“ ili Kuća duhova.