Ivana Šojat: Biolog Srećko i nesreća moje smrti

204742675_917035918876400_3698293022968981034_n

Biolog Srećko veli da ću umrijeti za 11 mjeseci. Zato što sam se cijepila. Dakle: kad se ovo za godinu dana bude pojavilo kao uspomena, neće je imati tko podijeliti, prisjetiti se, jer ja ću tad već mjesec dana biti u urni. Nije to loše, zapravo: svi oni koji sad seru po meni će govoriti samo najbolje, ili šutjeti. O pokojnicima uvijek najbolje, pa zaborav. Neću više morati plaćati stambeni kredit, ni režije, oslobodit ću jedno radno mjesto, sva lova koju sam uplaćivala u mirovinsko prelit će se drugdje.
Biolog Srećko mi je objasnio da sam idiot poput svih onih koji se svake godine cijepe protiv gripe, poput svih koju su se ikad protiv ičeg cijepili. Časno je, naime, umrijeti od difterije, dizenterije, velikih boginja, tetanusa, bjesnoće, žute groznice. Bilo bi čak izuzetno poželjno prestati cijepiti djecu. Neka djeca umiru kao i prije, u doba naših pradjedova i prabaka koji su mogli radosno upražnjavati seks i množiti se potpomognuti spoznajom da će im barem polovica tako “napravljene” djece umrijeti ne doživjevši punoljetnost.
Kopka me samo jedno: biolog Srećko veli kako mi-idioti možemo lako provjeriti koliki smo idioti ako na mjesto uboda igle kojom smo zapravo ubijeni postavimo kovanicu (novčić) – novčić će ostati prilijepljen na to mjesto iz kojega se širi navodno jak magnetizam… Voljela bih da mi cijenjeni biolog objasni prirodu tog magnetizma koji privlači kovanice koje magnet inače ne privlači budući da nisu od željeza… Molim Vas, Srećko, objasnite mi prije nego što umrem… Budite milostivi, ne dopustite da umrem potpuno glupa…