SKANDALOZAN TRETMAN „TUPKA“ U HRVATSKOJ ENCIKLOPEDIJI

215513777_614709839918750_2751361331219008147_n

Piše: Veljko Krulčić

Sada, dok u zagrebačkoj Galeriji HDD traje izložba koja je u cijelosti posvećena stripu „Tupku“, prva te vrste, koja kasni – po jednima pola stoljeća, po drugima ponešto desetljeća manje, pogledajmo kako je Hrvatska enciklopedija tretirala rad Nedeljka Dragića.
I u knjizi, u enciklopedijskoj natuknici strip, tako i na svojim mrežnim stranicama.
Najkraće rečeno, površno, s puno rupa, jednim dijelom i “neobjektivno” i „falsifikatorski“…
Ukratko, skandalozno!
„Tupka“ se jedino spominje kao modernistički strip koji je najavio Devlićeve „Huljice“ i Kunčevu „Sjenu“ (šire gledano, grupu „Novi kvadrat“), te se kao godine objavljivanja navode 1970-71.
“Tupko” je orginalni i jedinstveni strip!
„Tupko“ je počeo izlaziti još krajem1969. u „Večernjaku“.
„Tupka“ je pogrešno vezivati samo za to razdoblje ranih sedamdesetih, kada je izlazio kao dnevni strip (svaki dan – jedna pasica).
„Tupko“ je izlazio i kao tjedni strip, kao takav je svoj susret s čitateljima imao 1976. u „Vjesniku u srijedu“ (tabla stripa na cijeloj stranici lista). Kasnije i u beogradskom “Intervjuu”.
Po nama i tjednom „Tupku“ pripadaju epiteti „iznimnog“, „originalnog“ stripa, te je sastavni dio cjeline Dragićeve imaginacije tom strip-liku.
Nadalje, „Tupko“ nije karikaturalni geg-strip s društvenim komentarom kako se može shvatiti iz napisanog u Hrvatskoj enciklopediji.
Ono što posebno upada u oči, a što se može okarakterizirati kao „falsifikat“ je izostavljanje bilo kakvog spominjanja evropske i svjetske reputacije „Tupka“.
Hrvatska enciklopedija ističe kako su zapaženu međunarodnu karijeru postigli Mirko Ilić, Edvin Biuković, Darko Macan, Milan Trenc, Danijel Žeželj, Esad Ribić, dva Gorana – Sudžuka i Parlov, ali niti slova nema o zapaženoj međunarodnoj strip-karijeri Nedeljka Dragića.
Ili se Grand prix na festivalu u Montrealu 1971. (na kojem je „Tupko“ dobio nagradu kao najbolji strip na svijetu); samostalna izložba na festivalu stripa u Lucci (Italija) 1972.; sudjelovanje na likovnoj manifestaciji „Trigon“ u Grazu 1975. ili objavljivanje u Italiji, u Njemačkoj i na još ponekim teritorijima ne smatraju „međunarodnim uspjesima“!?
O tempora, o mores!
Dilentatizam, nekompetentnost ili svjesno zanemarivanje “Tupka” i Dragića?!
Ne znamo što je gore.
Inače, za područje stripa u Hrvatskoj enciklopediji u svesku o kojem govorimo u impresumu je kao odgovorna osoba naveden Tomislav Šakić.