Veljko Krulčić: 36. GODINA OD IZLOŽBE „STRIP SELEKCIJA“

193261110_585603316162736_2090418201721342782_n

Na dan, na koji je pet godina kasnije konstituiran prvi višestranački Sabor, što se danas obilježava kao „Dan državnosti“, dakle 30. svibnja 1985. otvorena je izložba „Strip selekcija“, čiji je podnaslov glasio Izložba recentnog hrvatskog stripa.
Mjesto radnje bila je Galerija „Izvor“ u Društvenom centru boraca, ratnih vojnih invalida i omladine, u tadašnjoj Ulici 8. maja 1945. na tzv. „zelenom valu“.
Njome se je obilježilo i 50-a godišnjica stripa na tlu Hrvatske i Jugoslavije.
Izložbu su otvorili Julio Radilović, predsjednik strip-udruženja i Ante Kesić, novinar Radio Zagreba (usput, i moj profesor na studiju novinarstva), u ime „boraca“.
Izložba je predstavljala prvu javnu aktivnost nešto ranije osnovanog Udruženja stvaralaca stripa SR Hrvatske, od milja „Društvo autora stripa“, prvog u tadašnjoj Jugoslaviji.
Na izložbi su uzeli ili su trebali uzeti učešće abecednim redom sljedeći članovi DAS-a (što je zabilježio Mesud Bužimkić u svojoj ingenioznoj ilustraciji na zadnjoj stranici kataloga):
Antičević, Bednjanec, Bešlić, Bošnjaković, Bublić, Bužimkić, Ćurin, Delić, Devlić, Dovniković, Dragić, Dulčić, Flegar, Furtinger, Herceg, J. Ilić, Mirko Ilić, Ivezić, Klakočar, Kordej, Krulčić, Kunc, Lordanić, Marušić, Martić, Mataković, Milaković, Osmak, Pavić, Pavlović, Peharec, Peršić, Puljak, Režek, Radilović, Radisic, Sinovčić, Skozret, Tomas, Trenc, Trnski, Vilagoš, Zimonić…
Desetak navedenih osoba iz ovog niza u međuvremenu su nažalost otišla u „bolja prisjećanja“.
Na kraju 32 crtaća su izložili svoje radove, a bili su iz Zagreba, Splita, Osijeka, Varaždina i Siska.
Osim crtača stripova, spomenuti su i scenaristi, ali i troje nas koji smo aktivno, pa i intenzivno pisali: Mata Bošnjaković, Jure Ilić i ja.
Nas troje smo za katalog napisali i biografije autora koji su izlagali.
U organizaciju same izložbe nisam bio involviran, ali sam napisao dvanaestak prigodnih mini-biografija, te kraći tekst na temu strip-scenaristi.
U njemu sam konstatirao da se radi zapravo o „nepostojećoj profesiji“, te da većina „trenutno aktivnih autora crta stripove po svojim predlošcima“.
Predgovor je napisao Mata Bošnjaković, a završio ga je sljedećim zaključkom:
„Recentno stvaralaštvo zagrebačkog kruga strip autora pokazuje osim raznolikosti i profesionalnu zrelost većine autora, te visoku estetsku razinu ostvarenja u svim žanrovima i načinima crtanja!“.
Ilustraciju za naslovnu stranicu kataloga (i opremu samog kataloga) nacrtao je Krešimir Zimonić.
Inače, u katalogu je za organizatora i za postavu same izložbe navedena „Sekcija autora stripova“.
Katalog je izašao u nakladi od 150 primjeraka, mislim da ga niti jedna javna likovna institucija nema u svom fundusu… i danas sam po sebi predstavlja bibliofilsku vrijednost.
Za povjesničare stripa i popularne kulture ili za one koji će to tek postati, spominjem da se je izložba mogla razgledati naredna tri tjedna – zaključno, s 21. lipnjem 1985.
Kao što je pojava novog strip-magazina „Patak“ godinu dana kasnije bila važan moment u historijatu hrvatskog stripa, tako je i izložba recentnog hrvatskog stripa „Strip selekcija“ predstavljala vrijednu demonstraciju zajedništva recentnih „arbajtera“ (djelatnika) na području stripa. I bila je prva „akcija“ Društva.
Stoga smo se iste prisjetili i – zabilježili njezinu 36. godišnjicu!