Pomor starijih

MAIN-Northern-Slang

Pandemija ne ubija stare. Ubijaju ih premale mirovine i stres kako preživjeti. Ubijaju ih neliječenja od bolesti pod izgovorom pandemije, jeftini i neefikasni lijekovi umjesto onih boljih ali i skupljih. Ubija ih slabi imunitet zbog neadekvatne ishrane uzrokovane nedostatkom novca. (Tanja C. Fb)

Piše: Jasmina Grgurić (mirovina.hr)

Pandemija, posredno ili neposredno, i dalje odnosi sve više starijih života. Već u prva tri mjeseca 2021. godine umrlo je 12.000 umirovljenika, čak dvije tisuće više nego što je novih građana otišlo u mirovinu. Nastavlja se time crni niz s kraja prošle godine koja nam je donijela povijesno rekordne brojke smrtnosti, prvenstveno u umirovljeničkoj populaciji.

Zastrašujući podatak otkriva najnovija statistika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Naime, samo u prva tri mjeseca 2021. godine umrla su čak 12.153 umirovljenika. S druge strane, građana koji su u istom razdoblju postali umirovljenici je 9.995, odnosno 2.158 manje!

Podsjetimo, lani se po prvi put u povijesti dogodilo da imamo više umrlih, nego novih umirovljenika, a tomu je najviše doprinijela rekordna smrtnost u prosincu na vrhuncu drugog vala epidemije. Tako smo 2020. zaključili s poražavajućih gotovo 55 tisuća umrlih i oko 50 tisuća novih umirovljenika. Toliko umrlih Hrvatska nije imala još od kraja Drugog svjetskog rata, a iako se činilo da 2021. donosi poboljšanje, situacija je iz mjeseca u mjesec sve gora.

Najgore je što smo rekordnu razliku s kraja 2020. dopola već skoro dosegnuli u samo prva tri mjeseca ove godine. Ona se u odnosu na veljaču povećala za oko 1.500 umrlih više nego novoumirovljenih.

Naime, u odnosu na prethodni mjesec, imamo gotovo 5.000 umrlih umirovljenika više! Prema ožujskim podacima za veljaču bilo ih je 7.400, a u travnju za ožujak kako smo već rekli 12.153 njih. S druge strane, umirovljenih je mjesec dana ranije bilo oko 3.000 manje.

Usporedimo li najnovije podatke s istim mjesecom prošle godine, vidimo da je umrlih bilo za čak 2.000 manje, a novih umirovljenika podjednako. Treći val pandemije s vrhuncem u ožujku, nema sumnje, odnio je posredno ili neposredno, brojne starije živote.

Da je umirovljenika ukupno manje vidljivo je i na godišnjoj razini. Lani u isto vrijeme imali smo tako 1,15 milijuna korisnika mirovina, od kojih u Hrvatskoj 972.200. Danas u Hrvatskoj imamo čak 4.675 umirovljenika manje nego točno prije godinu dana!