Nenad Popović: Otvoreno pismo Jadranki Pintarić

OpenLetter.psd_

Poštovana Jadranka Pintarić, draga kolegice,

otišli ste iz Hrvatskog društva pisaca diskretno i konsekventno, doznao sam to tako reći privatno. Imate moj veliki respekt, premda mi je malo žao, rado je čovjek u dobrom društvu. S malim slovom d. Kao što mi je žao da niste članovima Hadepea u par rečenica objasnili Vaš, zapravo dramatičan odlazak. To više što će se svi praviti kao da se nije dogodilo ništa, a uprava na čelu sa Zoranom Ferićem to će – a zapravo Vas – pomesti pod tepih. Zanimljivo je promatrati tekuću degradaciju  uprave društva, čudnog kolektiva kojem je Vaša diskrecija dobrodošla jednako koliko, mnijem, i samo Vaše povlačenje. Jer, inače, predsjedništvo i upraviteljstvo bi ridali zar ne, niste Vi baš bilo tko.

Pretpostavljam da se izašavši iz zagušljivog prostora HDP-a i na svježem zraku osjećate dobro i olakšano. Ukoliko Vas je izlazak pak stajao živaca i frustracije, imate moju punu solidarnost.

Vjerujem da su Vam mnogi kolege već privatno rekli isto što Vam ja sad pišem javno. Ali za to imam razlog. Jeziva mi je šutnja koja vlada u HDP-u (‘i šire’) o skandaloznom ponašanju njegove vrhuške, jezivo mi je da sami članovi moraju organizirati peticije ako se s njom ne slažu – nije valjda sad i to nekakav centar moći koje će nam na kraju još i izricati kazne, bodovati nas, a na čelu s likovima koji u četvrt stoljeća pregalaštva nisu uspjeli zaviriti u Europski glasnik a kulturnu rubriku Slobodne Dalmacije otpravljaju kao drugorazrednu, provincijsku, slabu bit će…

No svejedno za to, upućujem Vam naprosto lični pozdrav, Vaš

Nenad Popović