Irena Šekez Sestrić: Crtice o vjenčanicama

174037732_10225470741732678_5208555086016652081_n

Bliže nam se svibanj i lipanj, mjeseci u godini kad se masovno ženite i udajete. I kad ja imam najviše posla. Iz tog razloga ovaj tekst posvećujem vjenčanicama da ne moram svaki put ponavljati jednu te istu litaniju od koje sam i samoj sebi naporna. Prije nego što uopće počnem, želim naglasiti da je “vjenčanica” apsolutno SVE u čemu se odlučite udati (kad ste već tako hrabre…) i da ne robujete bjelini, stotinama metara tkanine, velovima, tijarama i svemu što uz to ide ako se baš želite vjenčati u hlačama i majici. Iskreno, taj nonšalantni stav spram udaje mi je draži od hodajućih dijagnoza koje bi nakon svadbe prije trebale u sanatorij nego na Santorini. Ne trošite živce na svadbu, čuvajte ih za brak, trebat će vam…
Ali kad ste se već odlučile udati, i to baš u vjenčanici, i baš u bijeloj, i baš sa svim pripadajućim asesoarom onda slijede neka uvriježena pravila koja s velikim zadovoljstvom kršim
1. Pravilo da je vjenčanica bijela staro je nešto manje od 200 godina kad se engleska kraljica Viktorija udala u bijeloj haljini i pokrenula trend ‘viktorijanskog djevičanstva’ koje ta bijela boja simbolizira. Tako da, ako ćemo pošteno i po toj logici, antracit siva bi bila najčednija boja današnjih udavača. Kako smo mi narod koji voli tradiciju i običaje, a kraljica Viktorija i hrvatske mladenke u neraskidivoj vezi već stoljećima, tako se ta labuđa bjelina mahom sunovraćuje preko evidentnih indikatora nepostojećeg djevičanstva, kao i u slučajevima ponavljanja iste predstave s nekoliko alternacija glavnog glumca. Osobno nemam nikakvih problema s tim činjenicama, ovo je samo da se dodvorim Viktorijinoj praunuci koja je friško udovica pa se preporučam….
2. Vjenčanje je za većinu žena prilika da budu najbliže liku princeze koji su si namjenile davno i mnoge to shvaćaju jako doslovno. Uzmite molim vas u obzir da su ogromne haljine koje se za vama vuku još pola sata nepraktične, teške, nemaju previše respekta prema fiziološkoj funkciji disanja (o mokrenju da ne govorim), a ni hodanje u njima baš nije neka sreća. Ako niste jedna od onih koju nosi slon ili vuku robovi u zlatnoj rikši, smanjite doživljaj. Kakva god vjenčanica bila, u njoj MORATE moći normalno hodati, disati, sjediti, plesati, otići SAMI na toalet ili u najgorem slučaju – pobjeći!
3. Niske žene ne bi trebale nositi duge i široke vjenčanice. Izgledat ćete kao torte! Ako stavite i veo – kao torte koje se tope na suncu
4. O satenu sam pisala prošli tjedan i ne planiram opet. Jednom riječju – NE! Nikako i ni pod kojim uvjetima. Isto vrijedi i za štras, silne dragulje, volane, obruče od žice, puf rukave, žniranje na leđima i krune. Osim ako se ne udajete za princa (ovo mislim doslovno, ne metaforički)
5. Postoji jako puno praznovjerja kad su vjenčanice u pitanju. Od toga da si ju ne smijete šivati sami, preko onog ‘nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo’, pa do toga da vas budući muž ne smije vidjeti u vjenčanici prije vjenčanja. Podržavam samo ovo zadnje iz vrlo sebičnih i komotnih razloga. Naime, molim vas ne dolazite na probe s mladoženjom! Oni su tu potpuno nepotrebni, njihovo mišljenje me ne zanima i uglavnom im je dosadno (što je u redu). Ovo misli SVAKA žena (a bogami i muškarac) koja ima iskustvo šivanja vjenčanica i ja to sad javno govorim (pardon, pišem) u ime svih. Što manje ljudi na probi, to bolje. Zajedništvo i ljubavnu simbiozu glumite do mog parkinga.
6. Vjenčanicu ćete nositi VI i bitno je da se sviđa VAMA. Ne vašoj mami, baki, sestri, kumi… Vama! Zapamtite to! One su svoj epifanični trenutak vjenčanja odradile i ne dozvolite im da se na vama iživljavaju svojim nerealiziranim ambicijama
7. Ne nosite biserni nakit na vjenčanju. To simbolizira nesreću
8. Nisam ljubiteljica šlajera i velova, ali nekim ženama ih čak preporučam. Proljepšaju se naglo pod tim koprenama, nevjerojatno!
9. Prilagodite model vjenčanice sebi i svom svakodnevnom stilu odijevanja. Ako se inače odjevate klasično i niste skloni avangardi, ne pretvarajte se nasilno u negativ Josipe Lisac. Isto tako, ako ne nosite visoke pete i ne znate u njima hodati, ne trošite bogatstvo na svjetlucave štule.
10. I zadnje, ali ne manje bitno. Sarma i ostale rolice su hrana. Nikako frizura! Ako niste ortodoksni Židov manite se figara!
Toliko od mene na tu temu. Svadbe i ikonografiju prepuštam vašim osobnim preferencijama. Stožer vam brani narodna veselja s pola hiljade gostiju što je prisilno kultiviralo taj čin i donijelo znatne benefite vašem proračunu. Pratite Vakulu, ženite se na terasi čevabdžinice ili na pikniku i držite distancu! Konzumacije brakova su također odgođene za neka bolja vremena. Reda mora biti!