Molba ministrici Nini Obuljen Koržinek da bude dosljedna!

Pjevaj-sing_web

Slikovnost: Stilinović

Vidim veliki broj uglednih kolega književnika i prijatelja buni se protiv Ministarstva kulture i medija, time i protiv vas draga ministrice Nine Obuljen Koržinek, zbog kriterija koje ste donijeli za odabir najboljih knjiga u 2019. i 2020. godini. Prigovaraju da nije važno je li književna kritika o nekoj knjizi pozitivna ili negativna, već gdje je, u kojim novinama ili časopisu izišla. Onda također ne sviđa im se je li autor bio gost nekog od podobnih književnih festivala, onih koji se boduju ili nije. O svemu tome pokrenuta je i peticija pod naslovom: Pravo na kvalitetu.
No, meni je još više žao što naše ministarstvo kulture i medija nije dosljedno, odnosno nije imenovalo izdavače koji se boduju, a koji ne. Tako da se rukopisi ne šalju uzalud onima gdje bodova nema. Isto tako i urednike. Naime, jasno je da bi po predloženim kriterijima knjige uređene recimo  od Lokotara, Gregura ili nekog sličnog i podobnog, dobile bodove, a one koje bi uredio netko drugi to ne bi. Dapače, možda ono što podobni urednici ne urede uopće ne bi trebalo biti niti objavljeno, a kamoli ući makar i u najširi korpus domaće književnosti.
Zato pozivam Ministarstvo kulture i medija na dosljednost u svojim kriterijima, javnim i ne javnim, svakakvim, i da odmah i to odredi kako ne bi gubili vrijeme, Ako se već taksativno navode nagrade koje su bitne u već navedenom natječaju Ministarstva ali i u javnom radu podobnih urednika, zašto odmah ne reći bobu bob, a popu pop, nego se skrivati pa govoriti popu bob a bobu Ninek, Krunek, itd.?

Gospođo Obuljen, molim vas da budete dosljedni. Hvala vam što to sve razumijete.

Marijan Grakalić