Promocija novih knjiga Milana Rakovca (Jovana Nikolaidisa) i Marijana Grakalića u Zagrebu

168170879_1428669084132540_2752721486138310426_n

Promocije knjiga u doba korone male su komorne svečanosti, odbljesci starih utopija u koje se pobjegne i koji na trenutak promijene svijet (svijest). Svojevrsni egzodus iz nametnute stvarnosti opet se višestruko zbiva u knjigama. Tako je bilo i na promociji novih knjiga Milana Rakovca (Jovana Nikolaidisa) i Marijana Grakalića neku večer u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. U ”Adrianskim Kartolinama” prepisa između Rakovca i Nikolaidisa postaje svjedočanstvo jedne obale, njezinog mora, mirisa i povijesti. Ovaj Istočni divan Jadrana kazuje da se pitanje identiteta od Istre do Kotora i dalje ne može razumjeti bez antifašizma. To je sasvim konkretno ispričano, ponegdje i esejiziranom, ali i dosljedno u narativu dnevničke književnosti.

Nova Grakalićeva knjiga ”Smrt Jamesa Joycea i druge priče iz XX. stoljeća” svojevrsna je kronologija pisana u maniri magijsko-realističkih priča gdje se identitet Istre iščitava kroz tijek europske povijesne i duhovne situacije, ali i niza stvarnih i nestvarnih literarnih junaka. Neodoljivo šarmantno susrećemo Zeusa, Jamesa Joycea, Antu Ciligu, Kirova, toreadora Pedra Romera i drugih likova koji svaki u svom trenutku nastoje dohvatiti smisao svoje vlastite sudbine i obilježiti svoje vrijeme. Poetika ove proze posebno je upečatljiva esencija u kojoj se istinski može uživati.

Kao što rekosmo na početku, dobrodošli u pravu literaturu, ova je promocija, ponovimo, bila čista književna svečanost.

Izdavač obje knjige su Shura publikacije iz Opatije. Knjige i autore predstavili su književna kritičarka i autorica Darija Žilić i izdavač  Sura Dumančić.