Šimun Cimerman: Zagreb i Dinaridi ili sve u k.

Fotografija: Ognjen Karabegović

Nevjerojatno mi digne živac kada se kao kandidat “stožerne” stranke (ponovo) pojavi neki Dinarid “Dinarid” je stanje svijesti, a ne geografsko porijeklo, op.a.) koji na moj Zagreb gleda kao plijen i trofej. Nisam imao žifcih gledati ni dvije minute Nu2 i tog bezličnog kandidata (a kojemu ni ime ne zapamtih) jer me njegovo mišljenje Centralnog komiteta zaista ne zanima. Bilo mi je dovoljno čuti “Zastupam vrijednosti domoljublja, narodnjaštva i sve što ide s tim”, a sa posebnim i velikim naglaskom na “sve što ide s tim”, a to je 30 godina korupcije, pljačke i kriminala. A zatim je još “poentirao” sa “Stadion je prioritet” (pa tek onda bolnice, škole, prometnice i ostale žile kucavice grada, seljačino).
Mišljenja sam da bi budući gradonačelnik Zagreba morao prvo proć “blic” test, a to je da ga probudiš usred noći i da ima 30 sekundi da točno odgovori na sljedeća 4 pitanja. Inače se ne može kandidirati.
1. Koji sve tramvaji voze Frankopanskom?
2. Gdje je bila zadnja stanica “četrnajstice” prije nego su tramvaji počeli voziti “preko Save”?
3. Gdje vozi “petnajstica”, čunjoglavi?
4. Koje linije od 1 do 17 uopće ne postoje?
Vrijeme: sad!
Ako na ovo ne znaš odgovor, onda se kandidiraj za gradonačelnika u svojoj vukojebini, a za koju sigurno znaš odgovore ovakve vrste. BTW, 90% sigurno neće točno odgovoriti 🤣.
A onda sam se oko “slučaja stadion” na nekom portalu posvadil sa nekim navijačkim Dinarid-like-state-of-mind koji je zastupao da je “stadion prioritet”, pa sam vrlo ponosan na svoj odgovor, a koji sam mu morao nacrtati kako stvari stoje. Uživajte!
“XY, vidim da ne shvaćaš što su prioriteti za život jednog grada pa ću ti iste narisati. Zamisli da si srčani bolesnik, sjebane su ti krvne žile (prometnice), načeta su ti pluća (Medvednica), jebe te mjehur (Sava) i trebaš staviti premosnice na srce (bolnice), uz to imaš poteškoća sa želucem i probavom (odlagalište otpada) i trebaš intelektualno i kulturno poraditi na sebi jer si poluprimitivac (škole, kazališta). No, za sve to imaš vrlo ograničen budžet i možeš birati “ili/ili”, odnosno, prvo jedno, a onda drugo, pa treće. I što ćeš prvo sanirati i utrošiti sredstva koje plaćaju stanovnici? Ako si, primjerice, imalo racionalan, sanirat ćeš prvo problem sa krvnim žilama, plućima, bubregom. Pak, ako si glupi navijač ili Dinarid, onda ćeš, a iako ti život ovisi o niti – pare ulupati u povećanje penisa (stadion), a koji ti se bez zdravog krvožilnog i ostalog sustava – neće dizati. Ostat će tako (kao i sada) jedna mlohava čuna u centru grada kao sponenik i podsjetnik nad tridesetogodišnjim dinaridskim gospodarenjem Zagrebom.”

.”