Zorica Radaković: SRUŠEN JE TABU

Ilustracija: facebook

Nisam cjepidlaka, i kada bih shvaćala preozbiljno demokraciju, vladavinu zakona – gdje bi ja došla, što bi sa mnom bilo? Valjda bi me trebao svaki put – kad pukne afera gdje je koji uglednik prisvojio milijune – treba strefiti infarkt? Pa, dnevna politika i njene grozote… Eto ima ljudi koji se svakodnevno, ali doslovce svaki dan čude nepoštenju tko pura dreku, a imaju i oho-ho preko 40 godina; to su ili profesionalni zgražavatelji, a bome ima ih i amatera – koji se čude i zgražaju iako za to ne dobivaju ni simbolični honorar s nekog portala, zgražaju se, pošteno, ljudski iako nemaju u pamćenju period poštenja i principijelnosti, to im dođe kao tik koji ih drži i kad uđu u zrelije godine koje podrazumijevaju da čovjek odbaci zablude i proširi obzore i bude aktivan a ne reaktivan.
Dakle, mene gadarije establišmenta ne uzrujavaju – pokvarenost je u svim sferama, na svim nivoima – svatko drpa, mulja i koristi priliku gdje i kad može i to dođe kao normalno. Pisala sam o korupciji u književnosti, o muljanjima koja se vide iz aviona – nitko ništa. E, a sad kad je gđa. Markotić cijepila mamu – digla se ujedinjena žestoka kuka i motika profesionalnih zgražavatelja i amatera – zašto? – jer je u pitanju – ne neki mafijozo iz kulture ili pljačkaš iz vladajuće stranke – sad je u pitanju TABU. Da, tabu – u onom pozitivnom smislu riječi gdje se ne smiju prijeći neke granice i što dovodi u pitanje same civilizacijske vrijednosti. U slučaju gđe. Markotić koja je cijepila svoju mamu preko reda je prijeđena ta granica. pogotovo ako uzmemo u obzir da njen čin brane njeni kolege iz medicinske struke zaboravljajući da i drugi imaju roditelje ili djedove/bake 80+ a kojima je čekati red kako to sustav propisuje.
Taj tabu o zaštiti i milosrdnosti prema starčadi i nejači koji imamo uprogramirani u sebi svi samim time što smo homo sapiensi – budi na revolt prema činu gđe. uvažene doktorice koja je privilegirala svoju nejaku majku nad nejakim majkama drugih. Da si inteligentan ili priglup – samim time što si ljudsko biće to ti mora buditi odvratnost, stoga se ja – iako se ne nakačuje na dnevnu politiku – pridružujem svim zgražavateljima nad ovim gnjusnim činom najdrskije uporabe političke moći koja ruši temelje civiliziranosti i koja – ne bude li sankcionirana – krči put u divljaštvo.