Karlo Jurak: Slučajna država

Fotografija: Boris Štajduhar

Država prepuštena slučaju ima svoj naziv – slučajna država, a RH je – prepuštena ne jednom slučaju, nego mnogim slučajevima. Sve je slučajno, ništa nije s namjerom ono što dolazi od aparata (onoga što država jest, nastranu fantazije da je država zastava, grb, himna i nogometna reprezentacija).
Procjenjuje se da će Hrvatska imati do ljeta (!), dakle za nekih pola godine imati procijepljeno pišljivih 50% stanovništva, a do kraja ožujka njih – milijun. Za to vrijeme neke druge uređenije i efikasnije države (ne iz EU) uspijevaju pišljivih 4 milijuna stanovnika cijepiti u nekoliko tjedana, pa i manje. Nije ni samo do RH to, da se razumijemo, ali u mnogočemu jest. E da, genijalci su naručili najviše doza cjepiva za koje se procjenjuje da je od ponuđenih najmanje efikasno i koje će biti – najkasnije odobreno. Genijalci.
Na potresom pogođenom dijelu zemlje stvar žele koordinirati i upravljati pak genijalci iz raznih državnih firmi za proizvodnju hrane, komoraši, trutovi (doslovni i preneseni) iz vodstva civilne zaštite, heroji poput užasnog ministra Horvata itd. Većini takvih ne bih dao prljave gaće da mi čuvaju, a kamoli da mi iste peru, o drugim stvarima izlišno je i govoriti. Više tona teški blokovi prijete da će se srušiti, brojne su škole u koje se uskoro vraćaju djeca i u Zg-u nesigurne. Vertikala, spremnost na opasnost, moć vertikalne mobilizacije, očuvanje sigurnosti stanovništva – traljavo, indolentno, nula bodova. Trutovi i njihovi paževi.
Zaključak – državi (aparatu jel’) – sjedi jedan, bez mogućnosti popravka!