„SEDMA ŽRTVA“ I DRUGIH 12 NAJBOLJIH VESTERNA „ALL TIME“

Piše: Veljko Krulčić

Književnik Tihomir Mraović (ujedno i veliki stripofil, pa i autor stripova – šifra „Madcap“) napisao je knjigu o povijesti europskog vestern stripa.

Knjiga ima izazovan naslov „Počelo je u Zagrebu…“ i trebala bi se do kraja godine pojaviti u striparnicama i u knjižarama.
Za knjigu sam napravio izbor trinaest najboljih vestern stripova svih vremena. Dobro, trebalo je napraviti TOP 10, ali eto „prošvercao“ sam još tri naslova.
I opet nisam našao mjesta za „Comanche“, „Priče s Divljeg Zapada“, „Cocco Billa“, „Djevojku sa Sijere“ (briljantan Maurovićev vestern u koloru)…
Moj pokojni prijatelj Roman Chiabudini, dobar poznanik s Walterom Neugebauerom i Maurovicem, pitao bi me gdje je tu „Usamljeni jahač“, njegov najdraži i najbolji vestern strip, nakon Maurovićevih kaubojaca, napose „Misterije Zelenih močvara“…
Velika mi je dilema bila da li da na vrh liste stavim „Trojicu u mraku“ ili „Sedmu žrtvu“, briljantne vesterne iz 1936. godine, adaptacije književnih djela Maxa Branda iz pera Kreše Kovačića, a u vizualnoj naraciji i crtežima majstora – Andrije!
Dilema je identična situaciji kada se „moram“ odlučiti da li je bolji „Kum“ ili „Kum 2“ (u ovoj dilemi u kojoj odlučuju nijanse, ja se ipak opredjeljujem za drugog „Kuma“, recimo iz razloga njegova „epskog karaktera“).
Ili u slučaju Alfreda Hitchcocka koje je ostvarenje maestralnije – „Sjenka sumnje“ ili „Ozloglašena“?!
Naravno da sam mogao napraviti kompromis i staviti da “Trojica u mraku” i “Sedma žrtva” (koji ipak čine cjelinu) „dijele“ titulu naj-vesterna.
Ali, kada sam odustao od toga – zbog promila, zbog nijansi, zbog mrvice dramaturški slojevitije priče, zbog trnaca koji mi prolaze rukom, zbog tužnog, pretužnog finala… ipak sam „Sedmu žrtvu“ izabrao za svoj mastermind, za najbolji vestern strip svih vremena…
Kompletna lista je slijedeća:
1. SEDMA ŽRTVA (Krešimir Kovačić – Andrija Maurović)
2. PORUČNIK BLUEBERRY (Jean Michael Charlier – Jean Giraud)
3. GOSPODAR ZLATNIH BREGOVA (Franjo Fuis – Andrija Maurović)
4. LANCE (Warren Tufts)
5. TALIČNI TOM (Rene Goscinny – Morris)
6. JERRY SPRING (Jije)
7. TEX WILLER (Bonelli)
8. NAREDNIK KIRK (Hugo Pratt)
9. RINGO (Arturo Del Castillo)
10. CISKO KID (Hose Louis Salinas)
11.KEN PARKER (Berardi – Milazzo)
12. WINNETOU (Norbert i Walter Neugebauer)
13. UMPAH PAH (Rene Goscinny – Albert Uderzo)