Alan Meniga: U to vrijeme godišta…

U to vrijeme godišta…
Božićno je doba.
U to vrijeme godišta, mir se svijetu naviješta…
U to vrijeme godišta Crkva nam forsirano preporuča vrijednosti mira, ljubavi i sloge. Obiteljskog zajedništva. Svega onoga što baš i ne radimo kroz cijelu godinu, al eto…bar da u ovom mjesecu stišamo strasti i temperamente pa da zajednički u miru i veselju dočekamo Božić.
Nekako mi se čini da u ovo vrijeme Crkva malo zažmiri na jedno oko pa nekako pomete pod tepih 5. Smrtni grijeh, (umjerenost u jelu i piću) tako da nam stolovi doslovno pucaju pod težinom mrtvih životinja kojima ćemo se obžderati pa onda trbušina napetih poput ratničkog bubnja juriti do preostalog dijela familije da i kod njih ponovno zgriješimo smrtno. Dapače, Crkva nas još i pjesmom navlači na taj grijeh: Uz zdravlje i veselje… „na tom mladom ljetu svega obilja…“
No je li baš sve tako idilično, da idiličnije ne može biti, kao recimo u „Orašaru“?
Naravno da nije. Dapače, statistički gledano Božić je dan s najviše obiteljskih svađa! Čak svako četvrto obiteljsko božićno slavlje završi svađom. Jer, iskreno govoreći, nije normalno da 3-4 generacije provode vrijeme zajedno. Netko će sigurno isčačkati mečku, pa da krene show. Običaj je da se dva puta na godinu, u one dane koji su nekako povezani s Isusom, skuplja obitelj koji se inače u takvom sastavu ne druži cijele godine.
Znam jednu obitelj koja se svađa cijele godine. Ujutro ni jedan pojedini član nema pojma s kim razgovara a kome će njušku ispolirat. E, onda se svi sastanu na Bozic, za ručak. 4 generacije!
Prabaka koja već polako dostiže godine dede Pantelije prilično je senilna i cijelo vrije se smijulji nemajući pojma o čemu se radi. Praunuci se dreče (jer je i posao male djece da se dreče), i na taj način daju svoj obol potpirivanju vatre. A srednje dvije generacije, u jednom trenutku počnu paljbu: Sve se izvlači na vidjelo, pa krene…
Dodatno začine atmosferu eventualna djeca iz bivših ili nedajbože budućih brakova.
Ove je godine korona podebljala stvar. Posebno su se žrtvovali naši gastarbajteri koji, uz višesatno, obligatorno čekanje na granici moraju imati negativni test plus još u desetodnevnu karantenu kad se vrate. Jer slast hrdanja sarme, cuclanja svinjskih rebara i pijenje krvi punici, vrijedna je te žrtve.
“Svim na zemlji mir, veselje…“
No da ne mislite da pričam prazne priče evo statistički obrađenih podataka tvrtke YouGov na temu „Obiteljske svađe na Božićno vrijeme (Božićni ručak):
24% svih obiteljskih božićnih ručkova završi svađom
S kime se svađamo:
36% s partnerom
35% s roditeljima
18% s braćom i sestrama
16% s djecom
10% ostalom rodbinom
Razlog svađa:
34% opća organizacija blagdana
25% opći bračni problemi
19% pojedinačni zadaci za organizaciju blagdana
18% subjektivni osjećaj zapostavljenosti (njega/nju voliš vise nego mene)
15% odabir jela za božićnu gozbu
I zato, budimo realni. Oni ljudi koji neprestano upotrebljavaju #samoljubav kao i oni koji su cijelo školovanje imali prosjek ocjena 5… s njima nešto nije u redu.
Pozdrav, u nadi da niste dio ove statistike…