Slađana Bukovac: Silnice devijantne distance

Ozloglašeni dinosaurus, sivi zec sa bijelim piknjama, dijalektički kukavac.
Liječnica ispred zračnog tunela bolnice Dubrava ima ime ispisano flomasterom preko kombinezona, zove se Nikolina.
Kokainski, nekokainski šmrkavac, alergije, višak hrane u suterenu, štićene osobe, obavještajna služba i prostitucija.
Šatori su grijani ,ali u odijelima protiv covida nije se moguće pomokriti, zato medicinske sestre rade četiri sata, sjede četiri sata, rade četiri sata. Onda sjede još dvadeset minuta pred bolnicom, dok zrak ne rasprši virus, i ne odnesu ga doma.
Vazdušasti jazavac, Damjanov Zelenko na aparatima, svaki lonac i poklopac, svirala sa zadnjom rupom, neutješna partijska kajdanka.
Medicinskih sestara nedostaje 1500, u posljednjih pet godina 2500 ih je otišlo iz Hrvatske jer su plaće premale, a radni ritam ubitačan. Liječnici rintaju kao stoka, obiteljska medicina cijepi noću, iza 19 navečer, kad isprati dnevne pacijente.
Trozubi opružac, majka lekarka, Ilidža, teferič, Trebević, suhomesnati intelektualac, Goražde; netko može biti podivljali samovar čečenskih korijena.
Ispred Doma zdravlja je kontejner, tamo se upućuju svi s temperaturom, obiteljska praksa oblači kombinezone i pregledava u tom limu, sitna medicinska sestra izgleda kao haker, već ima naočale ali nema prozor, pod neonskim svjetlom rekordnom brzinom unosi recepte, dijagnoze, šifre, sve za lijekove dok ih ima, specijalističke preglede koji se još uvijek obavljaju.
Samouki samuraji, aliteracija, izgovaranje riječi bez smisla, novogovor, narcisoidne deluzije, kao kod Tuđmana. Raspad ličnosti koja nije ni postojala, osim oponašajući; jučer je bio predsjednik države, danas je Miroslav Krleža.
Broj oboljelih nije eksponencijalalan, to se još čeka. Previše umlaćuju na granici, konačno je stiglo do Bruxellesa. Tamo je mrak, šumovito je, nepristupačno. Modrice su purpurne boje, lica uglavnom zaklonjena.
Bojni avijoni, civilni avijoni, natječaji i nalozi, u Albaniju u bermudama. Kamo s tolikim avijonima, što je službeno a što privatno, kad siđeš u podrum s brojačem novca, odabran za odabrane? Novac je u vrećama za smeće, ali što je u torbi, je li to mačka, otima li se mačka logici nadzornih kamera?
Zaraza se širi. Po vjeroispovijesti, jer je moguće ne vjerovati u bolest. Ovi što ne vjeruju, isto se liječe, preventivno. Pušu u respiratore, preventivno. Ipak bi još poživjeli, bore se za zrak. Više ne zapitkuju za rezultate obdukcije. Od covida, s covidom, protiv covida. Rečenični prijedlozi, kozerija.
Trump nosi periku, Trump ne nosi periku. Tanke kriške, debele lajne, sujeta. Low-life. Zli klaunovi bez suosjećanja, fobija od klaunova. Duhovitost, liječenje ispijanjem Domestosa, populizam i psihopatija.
Policajac je službenim oružjem ubio ženu; nevažno, to je samo žena. Mladić je pucao na parlament iz kalašnjikova s preklopnim kundakom, a racija je pokazala samo uobičajeno oružje po kućama; bombe, snajpere s prigušivačem, nekoliko tisuća komada streljiva, sve uobičajeno. Misterij.
Dobri samaritanac, zli samaritanac, budala i budaletina. Raspad smisla, riječi kao otpad, kompost oko kojeg optrčavaju muhe. Teror riječima, teror riječi. Pretvaranje verbalnog u devijantno, silovanje tekstom, silovanje teksta. Strategija. Degenerik. Manirizam moći. Besmisao, manipulacija, okrutnost. Lomljenje smisla, lomljenje jezika. Laž, manipulacija, toksičnost. Površan šarm, tobožnja inteligencija. Može biti bilo tko, ako ga ne uhvate. Predsjednik države.