Ines Sabalić: Markov trg i samoranjavanje identiteta

Fotografija: Sanja Šantak

Za koga god se utvrdi da je pucao na policajca, njegov identiitet služit će kao povod za daljnje podjele u društvu.
Meni je ovaj grozni događaj donekle nastavak jezivog verbalnog rata i unakrsnog vrijeđanja, s jedne strane u institucije ugradjenog krimalnog ponašanja, šifra klub, šifra zamjenica šefa zagrebačkog DORH-a koja u stanu ima pola milijuna eura i tvrdi da ništa ne zna, i da je muž nosio mačka u vreći, a ne pare, a s druge strane diskurs, sada već prevladavajuca žalopojka, paradigma u kojoj elite, političke ali ne samo, prokazuju zemlju i društvo kao najgore moguće, kao mjesto bez ikakve nade i budućnosti, gdje je svaki pokušaj, osim destrukcije – šifra devastacija prostora oko HNK-a, blesav. Dakle, strukturna korupcija, nastala kao posljedica klijentizma u prvim godinama države kad se Tudjman oslonio na pakt klanova,i time strahovito podrovao institucije, a također i svojevrsna intelektualna i moralna nemoć nas, intelektualnih elita u medijima i u akademiji, u kojoj je vrhunac analize konstatacija da je sve propalo, sve najgore, svi i sve oko nas najgori ološ i talog, onemogućila je diferencijaciju, i aktivnost. Slavi se samo destrukcija, samo odasvud odvratan ciničan cerek.
Pogledajte malo glas naroda – pogledajmo, ljudi, svoj vlastiti glas u komentarima pod prve izvještaje o napadu na policajca. Trijumf. Zadovoljstvo. Žaljenje da nisu izvršeni pravi atentati.
Treba li nastaviti s ovih kolektivnim huškanjem jednih na druge? A što da je netko takav, potaknut predsjednikovim postovima, napao Puhovskog? Ili da je, nakon isto takvog huškanja iz samog Sabora, netko napao Pupovca? Ili Bandića? Pa moji vlastiti prijatelji se u tome ističu, ne razumijevajući kako ima luđaka koji će preći na djela, i kako je lagano preći na djela u atmoferi u kojoj se na to poziva, u kojoj se huškanju plješće?
To na Markovom trgu je velika transgresija običajnosti – e, tu bi trebao Puhovski da objasni što je tom ali na njega se huška – strahovito otklizavanje društva.
Dakako da mislim da ministar policije treba dati ostavku, makar mislim da je uz Marića najkvalitetniji ministar u Vladi, ali isto tako mislim da nije policija ta koja čuva Markov trg, ili neku drugu lokaciju ili instituciju u gradu. Ono što čuva je svijest svih nas da je prelaženje s riječi na djela nedovljeno, jedno samorazumijevanje onog između treba i mora.
Apsolutno, hitno moramo prestati s međusobnim huškanjem, i valjanjem u htoničnom uživanju. Pa i ovaj napad na Markovom trgu je simbolički nabijeno samoranjavanje identiteta – zato je i završilo suicidom.