Crkvene vrijednosti: Što da se radi nedjeljom

Piše: Petar Strpić

Kad god se pokrene pitanje normiranja rada nedjeljom, Crkva u Hrvata, via njezin glasni govornik Glas koncila, obruši se na manjak kršćanskih vrijednosti u vlasti: “Vlada Republike Hrvatske dužna je adekvatno regulirati to pitanje, vodeći računa ne samo o ekonomskim interesima raznih trgovačkih lanaca nego prije svega o socijalnoj pravednosti i socijalnoj dobrobiti svih članova hrvatskoga društva, uvažavajući hrvatske vrijednosti i tradiciju.”

Ajd da krenemo od ovog posljednjeg – hrvatske vrijednosti i tradicije.

Kaptol se stoljećima sukobljavao sa građanima (onima na Gradecu) zbog trgovinske zarade. I dok se na Gradecu nedjeljom moglo trgovati samo nakon mise, na Kaptolu ispred Prvostolnice se trgovalo, kako piše Ivan Krstitelj Tkalčić, a njemu je već iz imena za vjerovati, “nedjeljom i svetkovinama”, dakle o svim svecima.

E, da ne dužim, ako je to hrvatska tradicija i vrijednost, nije li od Crkve očekivati da je poštuje uz vlastitu gramzljivu tradiciju. Ili je pak vic u tome što Crkva nema udjela u trgovačkim lancima pa ih, kako je navodio nadvojvoda Matija “šikanira” kao što je šikanirala nesretni Gradec.