Vladimira Mascarell: Život ispod kupole, baš kao u SF romanima

Naši političari žive u nekom svom svijetu, odvojenom i izoliranom od stvarnosti. Njihova razmišljanja i predložena rješenja, čak i u ovim kriznim vremenima ne sežu dalje od vlastite pozadine. Ona je naime, jedina mjerodavna za sve poteze. Tako su razmišljali i prije nego li su krenuli baviti se politikom, tako su se uspinjali političkim ljestvama, tako razmišljaju i danas, u doba velike krize.

Vlada i premijer Plenković u posljednjih nekoliko tjedana uporno pokušavaju prigrabiti svu vlast u državi. Sa populističkim opravdanjima, pozivajući se na druge, neke razvijene zemlje, zazivajući EU mjere koje kao moraju slijediti, služeći se coronom kao opravdanjem za sve, očigledno je izuzetno zabrinjavajuće gledati predlažene mjere i zakone kojima bi bez ikakvih opterećenja demokratskim procesima u bližoj, ali i daljnjoj budućnosti postali gospodari života i smrti.

Prvo su sami sebi, Vladi, a tako i jednoj jedinoj osobi, premijeru Plenkoviću pokušali priskrbiti moć apsolutnog odlučivanja i donošenja mjera i zakona. Kad to nije uspjelo, slijedio je pokušaj davanja puno većih ovlasti od potrebne Stožeru CZ, nekim nepoznatim ljudima i organizacijama koje nikom za donešene odluke ne bi trebale odgovarati.
Ovih dana svjedočimo pokušaju suspenzije ljudskih prava kroz prijedlog praćenja mobitela. Prijedlog opravdavaju besmislenim populističkim mantrama u koje bi teško i mala djeca povjerovala. Posebno opasno složen zakon bez ograničenja na koga se i do kad odnosi. Prijedlog koji ne može ispuniti sigurnosnu ciljanu svrhu ali zato efikasan po pitanju nanošenja trajne štete današnjem poimanju slobode i demokracije.

Svjesna sam da su današnji političari navikli prodavati šarene laže kao opravdanje za donošenje loših i štetnih zakona i odluka. To rade godinama, stalno pogodojući nekom tko je važan za njihovu, prethodno spomenutu osobnu pozadinu. Bilo da se radilo o karijeri ili bogaćenju, mantra je godinama ista.

Plenković danas samo nastavlja ono što je radio u mirnija vremena, nastavlja ono što mu je prolazilo bez ikakvih loših posljedica po njega samog, dapače, ”pofutrao” je time već spomenuti vlastiti stražnji sjedački potencijal. Čini mi se da ne primjećuje trenutnu ”covid” situaciju, osim kao dobru priliku za napredak u karijeri.

Dogodilo se da su uspjeli prijeći čak i onu zadnju crtu razuma za političare u demokratskoj državi. Treća sreća, kažu kako je inače uspješna pa je u posljednjem pokušaju osvajanja apsolutne moći predložio oduzimanje ljudskih prava kao od šale. Usput je zaboravio na Ustav, zakone, Sabor i predsjednika, jer je našao prigodnu ”mantru”:

”sve zbog COVIDA-19” i dalje ne pitajte ništa

U biti ništa čudnog, no ovo je 3 pokušaj osvajanja apsolutne vlasti na prijevaru od strane našeg današnjeg premijera Plenkovića u kratkom vremenu. Postalo je opasno, jako opasno. Očigledno ima višak aspiracije za apsolutnom moći, a to nije dobro. Nikako nije dobro.

Mandat ove Vlade temelji se na kupljenim rukama u Saboru, na raznim aferama ucijenjenih političara koji ju održavaju na vlasti, na korupcijom utemeljenoj moći, na sramotnim interesnim koalicijama, na svemu lošem, samo ne ničem sličnom uređenom sustavu ili politički odgovornim ljudima.

Takva moć je sigurno vremenski ograničena, a izbori su blizu. Zato korištenje katastrofe koja nas je svih zadesila kao pandemija ili potres da bi se dočepao apsolutne vlasti jasno govori kako se radi o političaru kojem je demokracija posve strana riječ, ljudska prava i slobode nepoznati pojmovi, a položaj diktatora neutaživa želja.

U opasnim vremenima živimo i trebamo toga biti svjesni. Suvremena povijest nam je već pokazala kako do ”reset”-a dolazi nakon svjetskih ratova. Na to trebamo dodati: I nakon corone će doći, to je sigurno.

Na nama samima je odluka u kojem smjeru će taj reset biti. To trebamo ozbiljno shvatiti, najozbiljnije. Samo o nama ovisi kuda ćemo nakon corone krenuti, kao ljudi, kao društvo, kao država i kao svijet.

Ja još uvijek imam nade i povjerenja da postoji dovoljno ljudi. Dovoljno čovjeka u nama samima, prije svega ostalog.