Filip Mursel Begović: LJUBEĆI MRTVOG OCA U BIJELO ČELO

Tačno godinu dana nakon smrti, na povratku s velikog puta, dočekala me prva nagrada mome ocu, antologijskom pjesniku Seadu Begoviću. Imao bih svašta za reći na tu nepravdu od hrvatske književne scene, ali iz pristojnosti i zahvalnosti organizatoru i inicijatoru ove dodjele, književniku Marijan Grakalic te Seadovim prijateljima književnicima Marijana Rukavina Jerkić i Drazen Katunarić… suzdržat ću se.
Upravo zbog ovakvih nepravdi, inicirao sam nagradu 25. novembar u Sarajevu. I to je tek početak, ako Bog da. Ne bi smjelo biti da veliki književnici dočekaju smrtni čas kao jetimčad, kao siročad, barem kada je riječ o nagradama. A kada govorimo o manipulatorima i monopolistima u Hrvatskoj ili Bosni, nije teško primijetiti da se slični likovi pojavljuju posvuda. TrzžIšte nagradama, tržište utjecajima, tržište ugledom… na koncu ipak nije mjerilo vrijednosti. Kada govorimo o Hrvatskoj, nije Sead Begović bio izoliran slučaj. Ivanu Slamnigu su monopolisti iz nekog drugog vremena također zaboravili dati nagradu za života. Kada su čuli da umire, trčali su u bolnicu da ga nagrade na samrti.
Prije godinu dana smrt nije čekala. Seada Begovića je pokosio teški infarkt.
Vjerojatno najteži trenutak u mome životu bilo je gasuljenje (kupanje) moga oca, kako nalazu islamski običaji. U biti sam se bojao da ću mu na licu ugledati stravu i užas, š
to bi značilo da se susreo sa demonskim. No, bio je to on, niko drugi doli moj dobri Sejo, i kao da mi je zabrinuto poručivao: “Umro sam, sine, zao mi je, nisam to planirao. Znaš koliko sam vas volio.” Znam! A ljubav ne umire.
Sve što je u meni do tada bilo djetinje, u tom trenutku je odraslo.
Lice mu, kao spomenik, kao da mu je neko izvajao bistu. Veličanstveno upoznavanje sa gospođom smrt, koju je toliko puta opjevao. Poljubio sam ga u bijelo čelo s tevhidom na usnama i zamotao u bijelu plahtu, nježno kao da je on sada moje dijete, a ja njegov otac koji ga ušuškava prije sna.
Moj otac, “ljubavnik vječne vode”, a “gdje drugdje nego u Hrvatskoj gdje je Sead Begović manjina, ali Allah nije”.