Zemlja u kojoj postoje ulice Mile Budaka nema se pravo buniti zbog spomenika talijanskom pjesniku

Otkrivane spomenika Gabrielu D’Annunziju u Trstu. Hrvatskoj smeta spomenik ocu talijanskog fašizma koji je okupirao Rijeku. A ulice po imenu domaćeg fašista su oda književnosti. Fotografija: Matija Djanješić / CROPIX

“Mada je reč o odlukama lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i ustaški pozdrav koji se nalazi na simbolima nekih udruga i čuje na hrvatskim koncertima i stadionima, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusedske odnose između dve države, već daje priznanje ideologiji i delovanju koje su u dubokoj suprotnost s evropskim vrednostima”, pisalo bi u pisalo bi u saopćenju Ministarstva spoljnih poslova.

Piše: Jasmin Klarić (Telegram)

Bio bi to fini nastavak najnovijeg izdanja predizbornih prepucavanja Srba i Hrvata. Da Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije Hrvatskoj uruči protestnu notu jer se još uvijek ulice u nekoliko hrvatskih gradova zovu imenom ustaškog ideologa i ministra u vladi takozvane NDH, Mile Budaka.

“Mada je reč o odlukama lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i ustaški pozdrav koji se nalazi na simbolima nekih udruga i čuje na hrvatskim koncertima i stadionima, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusedske odnose između dve države, već daje priznanje ideologiji i delovanju koje su u dubokoj suprotnost s evropskim vrednostima”, pisalo bi u saopćenju Ministarstva spoljnih poslova.

VREDNOSTI I KNJIŽEVNOST

Oglasio bi se, sasvim sigurno, i sveprisutni predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić. “Srpsko-hrvatska suradnja trebala bi da se temelji na vrednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj po kojemu se zovu ulice u niz hrvatskih gradova”, kazao bi Vučić, podcrtavši kako je neprihvatljivo da se s ulicama s Budakovim imenom veličaju zločin i genocid nad srpskim narodom.

U Hrvatskoj bi, jasno, ovakve rečenice s istoka bile vjerojatno dočekane bijesnim podsjećanjem na rehabilitaciju Draže Mihajlovića, na zločine u Domovinskom ratu (i velikosrpskoj agresiji, sasvim sigurno bi dometnula predsjednica), a sigurno bi netko spomenuo i umjetničko nasljeđe pisca koji je, eto, bio i visoki dužnosnik u zločinačkoj vlasti (na kojoj se, daleko bilo, ne temelji današnja Hrvatska). Krivac za sve vjerojatno bi na kraju bio zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac.

TRST JE BAŠ

Međutim, spomenik dana nije onaj Mili Budaku. Umjesto romanopisca, heroj dana je pjesnik. Talijanski pjesnik, Gabrielle D’Annunzio, inače rodonačelnik talijanskog fašizma koji je sa svojim crnokošuljašima prije ravno sto godinu umarširao u Rijeku. Grad Trst mu je danas otkrio spomenik.

“Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima”, stoji, među ostalim u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.