Jasenka Vukelić Ćuća – Putnik je naročit čovjek

 

Piše: Romano Bolković

Deda Malnar govorio je da putnika poštuju svi i svugdje gje ljudi drže to sebe, do najjednostavnije ljudskosti.

Moja, naša Ćuća je bila putnik. 
Putovala je sa svojim Alenom ovim čudesnim svijetom, putovala je čudesnim svjetovima svoje nutrine.

Bila je lijepa duša.

Bila je dobra duša.

Bila je najviše što možeš biti: u svojoj generaciji svima biti sve: rame za plakanje, razlog sreće, prijateljica svih u ovome gradu otkako je po njegovim ulicama vesela, šarena, nasmijana kročila.

Nikada prije ni za koga ne bih mogao kazati da je epitomizirao našu privremenost u toj mjeri u kojoj ju je inkarnirala Ćuća: pa bilo je kao jučer da su bile osamdesete, MaminhoAlen, Ćuća i ja na Radiju, i tako je sretnem u Berislavićevoj, putuju negdje u Afriku, već su devedesete, i iz godine u godinu, put za putom, i prošla su desetljeća, cijeli život, da bi danas bez da je ikome išta o tome kazala, otputovala.

U stvari, rekla mi je. Rekla mi je prije par mjeseci da je bolesna, nije bilo nimalo naivno, bilo mi je teško to ma i čuti, zvao sam je, pisao, nosila se s bolešću dostojanstveno, kako je već prošla kroz ovaj život, ovaj grad, ovaj svijet, i iako znam da je plakala, iako znam da je brinula, iako sve znam, znam da ni jednoga časa nije mislila na odlazak. Onaj bez povratka.

Nazvao sam Alena i naprosto nisam mu imao što odgovoriti na njegovo opetovano: halo. Plakao sam ja, plakao je on, rekao mi je kako se i što dogodilo, i jedino što mi je palo na pamet jest kazati mu da ću doći u Zagreb pa mu biti pri ruci, ako što treba. Jer ona je tu bila za sve nas kad je nama trebalo.

Draga Ćuća, neki dan si uz jednu moju kabalističku bilješku samo dodala alef: א. Bila ti je bliska ta tema. Provukla se kao potka kroz tkanje tvoga života, taj leteći ćilim koji te je nosio svijetom.

Putuješ i opet, draga, sada k izvoru.

Sretan ti put, Ćuća, i ne brini: slike koje si za sobom ostavila najsretniji su trenuci naših života: naša zajednička mladost.

Učinila svi sve što čovjek može učniti: bila si tu, u tim trenucima.

Hvala ti na tome, draga moja, draga naša Ćuća!