Denis Kuljiš: HDZ, Šešelj i domaćinska Slavonija

Kamenska, seoce kraj Požege, nekada je imala „Spomenik pobjedi naroda Slavonije“, struka će reći remek djelo. Osmislio ga je Vojin Bakić, a čak deset godina, do 1968., trajao je rad na spomeniku sfernih trokuta, da bi sav taj trud otišao u prah i pepeo početkom Domovinskog rata, kada su ga, navodno, pripadnici HV-a digli u zrak. Naravno prije miniranja, s njega su skinute skupocjene ploče. Na mjestu spomenika danas gotovo da nema ništa.

Jedan sociološki opažaj koji nije izbjegao ni Plenkoviću… Kad je govorio o DRUGOM slučaju obiteljskog nasilja među visokopoloženim hadezeovcima u Požegi zastao je i zdvojno rekao: ne znam što je baš s tom Požegom…
U mom zoru stvari stoje ovako:
– U Osijeku imamo ratnozločinačku hadezeovsku supkulturu. Tamo već trideset godina vladaju masovni ubojice koji su preuzeli sva državna poduzeća, a nitko im ništa ne može jer desetljećima ne samo što kontroliraju teren, izbornu bazu, nego imaju i dubok utjecaj u stranci, pravosuđu i državi… Njihov je totem Sova. Vidi: Nacional, obnova suđenja Glavašu.
– U Požegi imamo supkulturu obiteljskog nasilja u hadezeovskim vodećim obiteljima. To me ne iznenađuje – ondje su odmah na početku rata srušili najveći na svijetu apstraktni spomenik Vojina Bakića, eminentno djelo svjetske moderne umjetnosti, što je istinski primjer kulturocida. U gradiću gdje je umjetnost prvi neprijatelj, očito je riječ o kolektivnom duboko potisnutom sindromu agresije koja se pojedinačno manifestira zlostavljanjem članova obitelji.
– U Vinkovcima imamo jednu osebujnu ”koruptivnu mikroklimu”, pa se među vodećim hadezeovcima ne zna čiji je koji luksuzni auto, je li kupljen, poklonjen ili unajmljen, a opća raspojasanost ima i hormonsku manifestaciju.
– U Slavonskom Brodu imamo regresivno-ustaški sindrom, pa u gradskoj skupštini i HSP i HDZ složno glasaju za očuvanje imena ulice nazvane po velikom domaćem sinu, beznačajnom piscu Miletu Budaku, koji je potpisao rasne zakone i stao uz bok velikanima kao što su Heinrich Himmler i Adolf Eichmann.
Kad to sve čovjek sagleda, jasno mu je zašto je Šešelj povukao liniju Virovitica – Slunj – Karlobag, njemu je istočna Slavonija djelovala nekako ”domaće”, pa možda i nije sasvim pogriješio, jer, doista, kulturnalno, čini ti se da sve to nema veze s pitomijim krajevima ne samo sjeverozapadne Hrvatske, nego čak i onim koje je poharao rat na hrvatskoj divljoj granici.