Denis Kuljiš: ČUVAJ SE ARHANĐELA GABRIJELA

Apeliram na gđu Žalac da da ostavku. Time bi pridonijela borbi za prihvaćanje naše često neshvaćene i marginalizirane manjine debelih. Nerijetko nas obilježavaju kao brutalne i bešćutne žderonje pa nam sigurno nije potrebna još i identifikacija s oportunističkom hadezeovskom vinkovačkom supkulturom.

Opis nesreće u novinama dočarao je ambijent u kojemu se događaj zbio – ministrica je krenula Ulicom sv. Ćirila i Metoda pa skrenula u ulicu ArhanđelaGabrijela, a nije srećom zabasala u Ulicu Mile Budaka, nedaleko križanja Kralja Zvonimira i Kralja Tomislava, jer da se nesreća ondje dogodila, tek bi nastala neopisiva bruka…

Hadezeovska BBW ministrica pregazila je dijete koje je zadobilo teške tjelesne ozljede, što znači da se automatski protiv nje podiže optužnica za kazneno djelo, s otegotnom okolnošću da tri godine nema vozačku dozvolu. Što znači da će, ako se ne varam, mora opet polagati vozački ispit, ali tko zna hoće li uspjeti bez Vasinih veza u akademskom miljeu? Njen politički pokrovitelj nije, doduše, Vaso, nego g. Čuljak kojeg zovu Mistrija, šef slavonskog ogranka hadezeovskog ”hercegovačkog lobija”. Bio je blizak s ministričinom mamom, stečajnom upraviteljicom koja je 12 godina vodila stečaj Županjske banke i na tome zaradila 1,5 milijuna kuna, što nije puno, ali čovjeka veseli. Gabrijela je lako dobila potrebne preporuke da se počne uspinjati hadezeovskom kadrovskom lijanom, iako se udala i dobila dijete još u 4. razredu gimnazije.

Ti su Vinkovci jedno jako čudno mjesto. Samo 9 posto stanovništva ima višu školsku spremu. Ni Zagreb nije Katar, ali mu je BDP po glavi stanovnika jedno 3 puta veći nego u ovoj pasivnoj županiji. Gdje na slab rast privrede gledaju prilično filozofski. Evo izvoda iz studije kojim objašnjavaju svoje jadno stanje:

Nakon tih godina uzleta, kada se stopa rasta globalnog gospodarstva kretala oko 5%, u posljednje dvije godine ipak je primjetno značajno usporavanje istoga, tako da su se stope rasta u 2015. i 2016. kretale oko 3%. Tako se rast gospodarstva u Kini usporio šestu godinu zaredom, i zaustavio se na, iz naše perspektive još uvijek vrlo visokoj stopi od 6,6%, ali imajući na umu stope rasta i od preko 10% prije nekoliko godina, uočljiv je trend stagnacije.
Slična situacija je i s Indijom, koja je u 2016. godini dostigla ipak vrlo visoku stopu rasta od 7,6%. Rast gospodarstva u razvijenim zemljama bilježio je otprilike iste stope kao u prethodnim godinama, i stope rasta na godišnjoj razini u europodručju su se kretale od 1,7 do 1,9%..

Ako ne mogu Kina i Indija, kako će povući sami Vinkovci? Gaby Žalac čini što može, kao i njena mama, šefica županijske privredne komore, a sigurno ne miruje ni g. Čuljak. Ali, sva ekipa hvata krivinu, iseljeva se u Njemačku i Irsku. Vlada depresija. Ulice su nesigurne. Pogotovo ulica Arhanđela Gabrijela.