Književna nagrada Zvonimir Milčec dodijeljena Milku Valentu

Treće godine za redom Gornjogradski književni festival i obitelj Milčec dodjeljuju Književnu nagradu Zvonimir Milčec, nagradu nazvanu po našem najzagrebačkijem piscu i novinaru koji je bio vrstan kroničar našeg grada.

Ove godine ta čast pripala je Milku Valentu, prozaiku, pjesniku i esejisti, dobro znanom akteru i autoru kako zagrebačke tako i mnogo šire književne i kulturne scene. Širok i plodan autorski rad, u mnogome vezan za naš grad i njegove situacije, živo prati stvaralaštvo Milka Valenta, sve od čuvene priče ”Isus u autokampu” (Studentski list 1979.) koji je zbog nje zabranjen, pa do pisanja jednog od najopsežnijih hrvatskih romana na 1408 stranica ”Umjetne suze” (2013). Jedan manji dio ovog djela ove je godine preveden i objavljen na francuskom jeziku, Les Larmes artificielles. PQ /Umjetne suze. Toaletni listići, u prijevodu Yves-Alexandre Tripkovića).

Kao pisac radikalizacije kaosa, odnosno shvaćanja reda na tragovima lakih vjetrova šezdesetosmaške osjećajnosti, Valent na neponovljiv način, obilno koristeći šarm onih i nesputanih desetljeća druge polovice dvadesetog vijeka, stvara vlastitu književnost i vlastiti svijet u mnogočemu drugačiji i slobodniji od puke datosti i njezinih bijeda. Da radikalizacija odnosno istraživanje i uživanje u poetici psihotična realizma nije nikakva poza, Valent je po drugi puta doživi 2008. godine kada su ga nakon jedne literarne rasprave dosta mlađi oponenti zapalili na klupici u jednom zagrebačkom predgrađu uz poruku kako bi on ipak trebao ”napisati nešto za plažu”. Prvi puta pokušaj ubojstva doživio je 1979. godine kada je tiskana već gore spomenuta na inicijativu Kaptola zabranjena priča ”Isus u autokampu” (ustvari, priča baš za plažu). Čini se, kako u njegovom slučaju, bez obzira na interes za rivijeru, odgovor na radikalnu književnu avangardu također stremi radikalnim potezima.

Dodjela književne nagrade Zvonimir Milčec Milku Valentu, dakle, nije nikakva protestna gesta ili sokratovska šetnja. To je najmanje što pisci ovog grada mogu napraviti za kolegu i pjesnika kakav je Milko Valent, originalna i samosvojna autora koji beskompromisno ispisuje veoma vrijedne i važne stranice hrvatske književnosti, pa čak i onda kada se one ne sviđaju službenim, moćnim ili (pre)vladajućim hipokritima. Za sve ostale nedoumice upućujemo vas na Valentovu biografiju. Ove godine nagrada se sastoji od grafike čuvena naivna slikara Matije Skurijenija i plakete.