Snježana Banović: Užas zvan NDH

Jedan od rezultata nakazne vizije je na slici gore.

Užas zvan NDH mogu slaviti i uzdizati samo stopostotni idioti:

Prva zakonska odredba koja se odnosi na pitanje očuvanja čistoće nacije i hrvatskog životnog prostora bila je Zakonska odredba za obranu naroda i države, donesena samo tjedan dana nakon proglašenja NDH. Njome se utvrdilo da svatko „tko na bilo koji način povrijedi čast i životne interese hrvatskog naroda ili bilo na koji način ugrozi opstanak NDH ili državne vlasti, pa makar djelo i ostalo samo u pokušaju, čini se krivcem zločinstva veleizdaje“ te ga zato ima „stići kazna smrti“.

Dvadesetak dana kasnije ta je odredba dopunjena novom po kojoj se kazna „ima izvršiti strijeljanjem“. Potom je pojašnjeno da je „krivac za zločinstvo veleizdaje“ onaj koji „na bilo koji način povrijedi samo čast“, kao i onaj koji „na bilo koji način povrijedi samo životne interese hrvatskog naroda“. Nikada nije objašnjeno što je to čast, a što životni interesi hrvatskog naroda. 

Već 30. travnja proglašene su Zakonska odredbe o rasnoj pripadnosti i Zakonska odredba o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda (rasni zakoni). Po njima se u državnu službu nije više smjelo upošljavati nearijevce budući da se „rasno tuđi elementi ne smiju uplitati u pitanja upravljanja naroda i promicanje narodne kulture, jer će djelovati razorno i promicati i skretati život pravcem narodno stranim i protivnim njegovoj tradiciji i duhovnosti“.

 

Oglasi