Predrag Finci: Hašek, Jaroslav

Mislio je o svom junaku ovo i ono, nikada nije odlučio je li pametan ili glup, mudar ili skroz budala. U tome je bio u pravu, jer tako je s većinom koji su bili regrutiranu u neku armiju, onda, a i poslije. Možda je ipak po svom mijenjanju stajališta junak ponajviše nalikovao autorovom osobnom anarhizmu.

Sam Švejk gledao je pak na rat kao na neminovnost koja mora biti, a jednom mora okončati. „Vidimo se u sedam poslije rata“ – rekao je drugaru, onako blesav, a ciničan.

Pisac je pak mnogo jeo i pio, uskoro umro, nije čak vidio ni kako je njegov prijatelj nacrtao Švejka, nije dakle vidio ni kako mu junak izgleda, a Švejk ostade u romanu, nije bio siguran ni da je rat završio, po svoj prilici nije ni znao da je kasnije novi počeo. Ako je slučajno doživio Drugi svjetski rat vjerojatno je odmah bio ubijen ili nestao, a ako ne tada, onda u nekom drugom ratu na prostorima nekadašnje Austro-Ugarske, gdje takva sudbina nikada nije bila rijetkost, a rat i njegove strahote nikoga ne mimoiđoše. Još rat bude i bolji, jer pred juriš, kaže Švejk, dijele rum. Poslije rata ništa.

Oglasi