Umro je Giancarlo Kravar. Čovjek koji je plesao.

Piše: Goran Ježić

Umro je Giancarlo Kravar. Novinar i što je manje poznato fantastičan plesač, teško će oni, uključivši i njegove kolege i kolegice, koji su ga i bolje poznavali, zamisliti kako se više od sto kila žive vage okreće poput zvrka na opatijskim ljetnim i inim terasama izazivajući uzdahe divljenja viših bića. Vidio. Bio ljubomoran. Do bola. Engleski, njemački, talijanski, ples klasični. Evo jednostavnog recepta, za sve koji nisu znali svirat gitaru.
Bili smo novinari nekadašnjeg udruženog rada, on Autotransa, a ja kako kojega ovisno što su mi uvalili, pa smo se nalazili na marendama i piću, tračajući lokalnu a bogme i onu malo višu vlast. Počeli smo surađivati u omladinskoj radio emisiji Bura i omladinskom listu Val punih djevojčica i dječaka s viškom prštećih hormona i mladenačkog bunta, uvjerenih da će promijeniti svijet, mada su nas neki od starijih kolega ružno prizemljivali i obavještavali: niš od toga.
Nismo ih naravno ni slušali ni poslušali. Đani je relativno dobro i mudro plutao između udružena rada i mladenačkog aktivizma. Višak testosterona bio je koristan, zabavan, ali kao i sve nije trajao vječno. Na tim „burama i valovima“ omladinskim Đani je dojedrio u Mladost, savezni list u kojem su novinari birani po republičkom ključu gdje je jedno vrijem bio glavni i odgovorni urednik. Sa saveznim prihodima. Gotovo četiri godine. To je kao kad bi danas netko iz nogometnog kluba Rijeke igrao u Barceloni ili Real Madridu. Plaća saveznog funkcionara, spavanja u hotelu Jugoslavija, klopica , komadi, Skadarlija, susreti s gomilom značajnih ljudi, uglavnom velika šansa da se ide više i dalje. Ali je miris prekrasnog zametskog vrta kojega su s neobičnom privrženošću i ljubavlju uređivali otac, majka i teta plus Ružica po svemu sudeći bio jači.
Đani se vratio i zaposlio u Novom listu. Nije se osjećao ugodno. S konja na magarca. Doskok je bio bolan. S, ipak, kakve takve metropole, u grad koji je počeo tonuti usprkos povremenoj šminki. Razmazanoj na izobličenim licima. Dolazećih prišlića.

Umro je Giancarlo Kravar. Čovjek koji je plesao.

Oglasi