Dan sjećanja na holokaust

Danas je Dan sjećanja na holokaust. Prisjećamo se genocida u kojemu je od strane nacista i njihovih pomagača ubijeno oko 6 milijuna Židova, 1 milijun Roma, 250.000 psihičkih bolesnika i invalida i 9.000 homoseksualaca. Na današnji je dan 1945. godine Crvena armija oslobodila najveći koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau.

Izvorno značenje pojma holokaust (grčki olokauston: “potpuno spaljen”, od prefiksa olo i kauston, spaljen) jest žrtva paljenica bogovima ili dušama pokojnika kod Grka i Rimljana, pri kojoj se obično (za razliku od drugih tipova žrtvi) spaljivala cijela žrtvena životinja. Također se koristi i biblijska riječ shoah (hebrejski: שואה/šoa), što označava “nesreću” ili “propast” i koja je postala uobičajeni hebrejski naziv za holokaust.

Nacisti su koristili eufemizam, “Konačno rješenje židovskog pitanja” (njemački: Endlösung der Judenfrage). U pokušaju opravdavanja svojeg zločina nacisti su također koristili izraz lebensunwertes Leben (život nedostojan življenja). Specifičnost ovog zločina je u tome što je u drugim slučajevima genocida motiv bio pragmatičan, primjerice kontrola teritorija i resursa. Holokaust je bio drugačiji. Osnovna ideologija je bila isključivo ideološka, utemeljena na nacističkoj iluziji da postoji židovska zavjera radi kontrole svijeta koja je suprostavljena arijskoj rasi. Niti jedan genocid nije u tolikoj mjeri bio utemeljen na mitovima i
apstraktnoj, nepragmatičnoj ideologiji ali je proveden vrlo sistematično, korištenjem svim racionalnim i pragmatičnim sredstvima koja su bila na raspolaganju nacističkom režimu.
Svrha ovog memorijalnog dana je da da zauvijek očuva svijest, pamćenje i sjećanje na one koji su ubijeni tijekom holokausta, te da educira buduće generacije u svrhu sprječvanja budućih zločina uz osudu svih pojava vjerske netrpeljivosti, izazivanja, uznemiravanja ili nasilja protiv osoba ili zajednica na temelju etničke pripadnosti ili vjerskih uvjerenja. (Izvor: Sekularni kalendar)

Oglasi