GRAH FRANJE TUĐMANA

Piše: Eduard Pranger

Nedavno je bila obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika pa je red da ga se i ja prisjetim. Tri su malo poznate zanimljivosti vezane uz njega, a o kojima se malo zna. Prva je anegdota vezana uz Franjine posljednje trenutke, a ide ovako: netom prije nego što je pao u komu, svjedoči tadašnja glavna sestra bolnice KBC Dubrava Manda Bagić, prvi hrvatski predsjednik je pogledao u časnu sestru Beatricu koja je stajala uz njegov krevet i rekao: “Idemo, idemo!”. Pitala ga je: “Kamo, predsjedniče, pa u bolnici smo?!”, a on je nastavio kao da je nije čuo: “Idemo na Mirogoj, samo ne opet u Jugoslaviju! I na samrti Franjo se sjetio Jugoslavije.
Druga, možda i zanimljivija je prisutnost časne sestre na njegovoj samrtnoj postelji iako je bio uvjereni komunist što je dokaz da vjernici itekako mogu biti komunisti i obrnuto, a treća je, naravno, vezana uz gastronomiju i kaže da je Franjo obožavao grah, ali ne običan nego pravi vojnički, onakav kakav se na veliko kuhao u kazanima Jugoslavenske narodne armije (JNA). To i nije neko čudo kada se zna da je dobar dio svog života i mladosti vrhovnik proveo u uniformi upravo te vojske. Zato, danas ću vam predstaviti recept tog izvrsnog jela – u originalu.

SASTOJCI (Po normativu JNA recept za vojnički pasulj izgleda ovako – recept se odnosi na pola litre graha dok se za veće količine sve množi onoliko puta koliko vam treba.)

• Pasulj – 120 gr
• Pšenično brašno tip “800″ – 8 gr
• Šargarepa – 10 gr
• Luk crveni sveži – 15 gr
• Paprika sušena – 1 gr
• Luk beli sveži – 1 gr
• Mast ili ulje – 15 gr
• Aleva paprika mevena – 0,2 gr
• Biber crni – 0,1 gr
• Peršunov list – 1 gr
• Dodatak jelima – 1 gr
• Lovorov list – 0,1 gr
• So po ukusu

Energetska vrednost 583 Cal. Ovaj normativ obezbeđuje oko 5 dl gotovog jela.
PRIPREMA

Probrani pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini, da se ne bi desilo da pasulj pri bubrenju upije celu količinu vode i da ostane suv. Potopljen pasulj držati na hladnom mestu i ostaviti da se kvasi 1-3 sata. Zatim ocediti vodu, pa pasulj staviti u lonac, naliti hladnom vodom tako da ga voda prekrije i kuvati 10-15 minuta. Nakon toga ocediti vodu pa naliti vrelu vodu, dodati polovinu sitno seckanog crvenog luka i ostaviti da kuva, uz povremeno dolivanje tople vode.
U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno seckanog crvenog luka i šargarepu izrezanu na sitnije kockice ili rendanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni.
Kad je pasulj upola kuvan, dodati ispržen crveni luk i šargarepu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi i lovorov list.
Preostalu masnoću zagrejati dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kad brašno porumeni, isključiti vatru pa odmah dodati sitno seckan beli luk i alevu papriku u prahu i sve dobro izmešati. Kad pasulj omekša dodati dodatak jelima (Vegetu, Začin C ili neki sličan), posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje da se zaprška ne zgrudva.
Vojnički pasulj sa zaprškom kuvati na laganoj vatri još 20-30 minuta. Nakon toga, kad je vatra isključena, dodati mleveni biber, sitno seckani peršunov list. Po potrebi dosoliti vojnički pasulj. Vojnički pasulj se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz faširane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuvano svinjsko meso i sl.

Napomena: Važno je znati da se vojnički pasulj pri kuvanju sve do zapržavanja ne sme miješati, kako ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.
_______________
Na kraju, nekome tko ne razumije Srpski preporučujem Google Translator, a onima koji vole obogatiti jelo nekim svojim dodatkom preporuka – u ovaj grah sam dodao kosti i komade koji su mi ostali od rezanja pršuta i nešto sušenog mesa. Čist pogodak!