Frankovac od rođenja

Frankovci – Hrvatska nacionalna revolucionarna mladež

Piše: Snježana Banović

Na Privrednikovoj tribini je specijalist za promjenu imena zagrebačkih ulica i trgova najavio svoj novi prijedlog: Josip Frank, jedan od osnivača i vođa Čiste stranke prava (1895.) zaslužio je svoju ulicu u Zagrebu!

No, izgleda da The Povjesničar zaboravlja (a možda i ne) da je u Zagrebu od 1940. postojala jaka organizacija studenata frankovaca koji su uskoro osnovali studentski Ustaški stožer i odmah u proljeće 1941. krenuli u ime junaka Franka u lov na svoje kolege. Sastavili su popis „nepoćudnih osoba“ s podacima o njihovom političkom djelovanju od 1935. godine na dalje pa krenuli u patrole po zagrebačkim ulicamana ulicama s puškama i ustaškim kapama. Prethodno su zaplijenili i arhivu predratnih studentskih udruženja i društava s kojom su se koristili prilikom hapšenja, koja su započela u lipnju 1941., a ujesen te godine dostigla je masovne razmjere.

U tom valu ustaškog nasilja strijeljani su ili bačeni u jamu u Jadovnom mladi glumci koje sam spomenula na Trgu maršala Tita 22. VI. Ivan Štrk, Veljko Ilić, Rade Sladić, Vojko Kavić Kardoš, bili su usto i studenti Filozofskog fakulteta, đaci Glumačke škole i članovi SKOJ-a, ujedno i najmlađi članovi Kazališta koji su tek stupili na daske i bili nepoznati široj publici. Svi ubijeni mladići bili su članovi SKOJ-a, te su zbog svog djelovanja protiv „društvenog poredka, ustaškog pokreta ili ustaških postrojbi“ potpali pod Zakonske odredbe o prijekom sudu i pokretnom prijekom sudu.

Već pišem pismo zastupnicima u Skupštini, a šaljem ga svima u ime četvorice zaboravljenih heroja, čim padne sramotni prijedlog tog “liberala od rođenja”.

Oglasi

There is one comment

Komentari su isključeni.