Dvoboj Ćate i Hase

Fotografija: Jovica Drobnjak

Kolebajući se da demokratizira HDZ Plenković je zakasnio izabravši pogrešan timing za rat otvarajući previše frontova i ogolivši bokove. Umjesto da nakon eliminacije Mosta krene u nove izbore, parlamentarne pa stranačke, odlučio je igrati se mletačkog trgovca. A mogao bi skončati poput kralja Leara

Piše: Branko Mijić (Novi list)

Gomilaju se muke po Andreju, sada to nisu više samo krnja Vlada i saborska pat pozicija nakon amputacije Mosta, relativna većina odnosno u svakom trenutku moguća manjina.

Iznuđenim isključenjem Zlatka Hasanbegovića iz HDZ-a postalo je upitno ima li Plenković uopće potporu vlastite stranke. Hasanbegovićevo šamaranje aktualnog vodstva praktički je rukavica izazova u Plenkovićevo lice, poziv na dvoboj koji bi mogao uslijediti odmah nakon lokalnih izbora. Budu li oni porazni ili čak katastrofalni za HDZ, već sada napukla stranačka disciplina mogla bi se pretvoriti u otvorenu pobunu protiv aktualnog predsjednika čiji posljednji potezi sasvim sigurno ne oduševljavaju hadezeovce s dna kace.

Hasanbegović je bacio sve na jednu kartu, dokazati da Plenković vodi ne samo pogrešnu državnu politiku, već da njegovi kandidati, prije svih Drago Prgomet u Zagrebu, nisu oni koje će podržati autohtona desnica ni na lokalnoj razini. Bruna Esih politički je adut čiji bi uspjeh mogao trasirati Hasanbegovićev povratak u HDZ i pružiti mu prošle godine, nakon demisije Tomislava Karamarka, uskraćenu mogućnost da na megdan izazove Plenkovića.

Sada se pokazuje ono što se tada naviještalo, da oni koji gurajući Plenkovića kao »novo lice« koje im nakon Karamarka može osigurati vlast, čine medvjeđu uslugu i njemu i stranci izigravajući demokraciju i izborni legitimitet principom »jedan čovjek, jedan glas, jedan kandidat«.

Već tada smo konstatirali da za 220 tisuća nositelja stranačke knjižice Plenković ne bi bio prvi pick, te da bi uglađenog poliglota hametice potukao tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović kojeg su dugotrajnim pljeskom istomišljenici pozdravili za Dan antifašističke borbe, na svetoj misi uz jamu Jazovka.

Hasanbegovića je u njegovom obračunu s Plenkovićem okuražio i subotnji skup njegovih sljedbenika na Trgu maršala Tita koji su ga dočekali kao vođu, »mladog Pavelića« koji je umarširao u Zagreb i koji će ukloniti ne samo Broza već i »Zdenac života« ako oni to požele.

Plenkovićevo »mir i dobro« s crnokošuljašima i jasenovačkom »Za dom spremni« pločom nije mu se vratilo lojalnošću ultradesnice kao što je naivno očekivao, već je na korak do toga da mu Hasini počnu spominjati »mamu lekarku« i »oca komitetliju«.

Da mu nije svejedno i da ne zna što bi s njima, svjedoči i pozivanje u pomoć marginaliziranog Milijana Brkića koji je javno branio njegovu odluku o isključenju Hasanbegovića.

Kolebajući se da demokratizira HDZ Plenković je zakasnio izabravši pogrešan timing za rat otvarajući previše frontova i ogolivši bokove. Umjesto da nakon eliminacije Mosta krene u nove izbore, parlamentarne pa stranačke, odlučio je igrati se mletačkog trgovca.

A mogao bi skončati poput kralja Leara.

Oglasi